| | | |

Каримански: Компромисите вече са изчерпани, коалиционните разговори са постфактум

Веднъж ми бе казано, че когато гледате премиера все едно гледате началника на кабинета и обратното. Когато началникът на кабинета говори, то говори премиерът

Трябва да има много по-добра комуникация, (б.р. „Продължаваме промяната“) трябва да се вслушват в коалиционните партньори. Едноличните решения с цел да може само и само да се докаже правотата, въз основата на необходимия напредък на коалицията не трябва да бъдат базирани на егото и самовлюбеността на някои представители.

Това заяви в студиото на „Тази неделя“ по бТВ председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански от „Има такъв народ“.

По думите му компромисите вече са изчерпани.

„Оттук нататък стъпваме само върху коалиционното споразумение и го спазваме стриктно“, заяви още той.

Антикризисните мерки

„Аз научих за тези мерки както всички останали депутати от коалицията. Събрахме се на н. нар. коалиционен съвет, където ни бяха раздадени на момента мерките. Даже нямах време да ги обсъдя с колегите от ИТН“, призна Каримански, намеквайки за пореден раздор в коалицията „Петков“.

„Най-голямата ми критика е, че в тази коалиция никой не знае какво прави другият. Когато има вътрешен коректив, задаваме въпроси и т.н. веднага ни казват, че сме опозиция.

„Антикризисните мерки би трябвало да са съобразени с онова, което е залегнало в коалиционното споразумение. То предвиждаше да се извършват редица реформи, които би трябвало вече да са стартирали или поне да е стартирало тяхното конструиране. До този момент съм изненадан от това, че дори и не се обсъждат реформи. Няма нищо по-хубаво от това, когато умеем да съчетаваме мерки с необходимите реформи“, заяви Каримански.

По думите му не е ясно какъв ефект ще произведе пакетът от антикризисни мерки на стойност 2 млрд. лв., който правителството представи през седмицата.

„До този момент имахме една таблица, в която са мерките, периодът за осъществяване на мерките и какъв ще бъде ефектът върху бюджета.Защо при условие, че толкова време вече не говорим за COVID-19 продължава мярката „60/40“ или поне не знаем нейното състояние и какво става с нея. Досега не съм получил отговор. На нас трябваше да ни е ясно в кой момент т.нар. помощи за бизнеса във връзка с COVID-19 да бъдат или трансформирани, или прекратени“, добави депутатът от „Има такъв народ“.

Според Каримански 0% ДДС за хляба може би ще доведе до известно запазване на цените.

„Не мерките, свързани с ДДС ще помогнат в момента на всичко онова, което е произлязло като ефект от инфлацията, по-скоро именно реформите (б.р. ще го направят)“, поясни той.

Разговорите в коалицията

Според Каримански коалиционните разговори са постфактум.

„До този момент те не са с превантивна функция – разговори. Ние биваме информирани за едно или друго нещо с времеви период за реакция от два-три дни, даже някой път няма и толкова. Някои изключително важни неща за финанси и икономика от коалиционното споразумение не се спазват. По-добре сега да бием алармата, отколкото когато е късно. Не съм сигурен дали и сега не е късно честно казано. Необходимо беше да се представят отделните стъпки и процеси за реформиране на сектори и дейности в публичната администрация, така че да има смисъл от мерките и да са напълно ефективни“, заяви още депутатът от „Има такъв народ“.

снимка Архив

Similar Posts