| | | |

Кирил Петков се поклони на гроба на Св. Кирил, но 24 май е запазен за македонците СНИМКИ, ВИДЕО

Премиерът Кирил Петков се поклони на гроба на създателя на българската писменост Св. Кирил в римската базилика “Сан Клементе”.

Литургия в храма, отслужена от западноевропейския митрополит Антоний, предшестваше поклонението.

“От нас зависи да продължим традицията на Кирил и Методий и да пазим българската писменост. Без култура, писменост и вяра няма държавност, с тях ще преуспеем”, заяви Петков в кратко слово след литургията.

“Да държите здраво кораба на българската държава, нашата мила Родина”, пожела му митрополит Антоний.

Това е една от редките изяви на Петков с благословията на православната църква, след като премиерът и владиците влязоха в конфликт заради Северна Македония. Заради обтегнатите отношения Синодът дори отказа правителствения самолет за Великден и български свещеници не отидоха за Светия огън в Йерусалим

Македонският премиер Димитър Ковачевски изпревари нашия при папа Франциск, с когото Кирил Петков ще се срещне по-късно днес. За македонската делегация обаче е запазена датата на празника – 24 май за гроба на Кирил, докато програмата на българите бе насрочена ден по-рано.

Привечер Петков и Ковачевски ще имат среща в храма “Санта Мария Маджоре”, в който Кирил печели диспута за азбуката с католиците и българските писмена получават признание от папата като равни на латинските, гръцките и еврейските.

Впечатление направи, че в словото си Петков говореше за старобългарската култура, която е формирала останалите славянски и е възлова за европейската цивилизация..

снимка 24 часа
снимка МС
снимка 24 часа
снимка БТА

Similar Posts