| | | |

Идеята на Петков за свикване на КСНС е безумна, да говори с партиите извън публичното пространство

“През годините видяхме много опити да се измери гражданската и демократичната култура в България. Изследването, което ние направихме за нагласите, отне малко повече от година, за да се даде освен моментна снимка, инструменти, които да могат да се прилагат през годините”.

Това заяви политологът Христо Панчугов пред BGonAir.

“Добрите новини са свързани с добрата оценка, която дават гражданските организации за правната рамка. Отвъд нея обаче институциите нямат капацитет да включват гражданските организации при вземането на решения. Самите те изпитват затруднения да отделят ресурс, за да работят с институциите. Това е проблем, който трябва да се адресира и към двете страни. В обществото ни липсва усещането, че интересите могат да се споделят извън кръга от роднини. Голям процент има усещането, че не участва в никакви процеси. Като общество сме неспособни да виждаме съюзници около нас и хора, които споделят нашия интерес. В следствие на това се затваряме в балон на собственото си съществуване, който се вижда и при ниския процент гласували. Не смятаме, че мнението ни ще доведе до някакъв резултат”, каза още политологът.

“Когато едните казват “ние сме за това”, а другите са против, вече става въпрос за чест. Аз не знам какво иска да разбере Кирил Петков от свикване на КСНС за членството на Северна Македония в ЕС. Предложението му към Румен Радев е безумно. Много по-разумно е да води разговори с политическите партии извън публичното пространство, защото всички са на едно мнение”, допълни Панчугов.

снимка Архив

Similar Posts