| | | |

Шуробаджанащина: Депутатка от „Промяната“ уреди съдружника си за сътрудник в парламента

Главният прокурор Иван Гешев поиска сваляне на имунитета на Рена Стефанова заради образувано през декември 2021г. досъдебно производство за катастрофа на пешеходна пътека, при която е нанесла средна телесна повреда на жена. Впрочем около депутатката от „Продължаваме промяната“ има и други скандали.

Тя назначи за свой сътрудник в парламента съдружника си. Рена Стефанова от Русе е член на вътрешната и антикорупционната комисия и ще разчита на експертизата на Ангел Стефанов, показва регистърът на Народното събрание.

Преди три месеца стана ясно, че и колегата й Христо Петров-Ицо Хазарта е дал пропуск за сградите на парламента на партньора си в бизнеса и негов импресарио Петър Денев. Хип-хоп изпълнителят обаче не е единственият нов депутат, който продължава старата порочна практика да се назначават роднини, съдружници, съпартийци и дори любовници за сътрудници.

Рена Стефанова е адвокат от Русе. Тя е съдружник с равни дялове с още двама души. Един от тях е Ангел Стефанов, показа проверка на в Търговския регистър.

Въпреки съвпадението на фамилиите двамата не са семейство, а само близки приятели, колеги и съдружници. Съпругата на Ангел Стефанов е Ива Рангелова, която е прокурор в Разград.

Настаняването на двамата съдружници в „Лега консулт 2009“ ООД не е случайно, издават източници от парламента. Депутатката и сътрудникът й от години са юридическите остриета на курирерската фирма „Еконт“ и обслужват правно дейността й. Собственикът на „Еконт“ Николай Събев стана министър и беше един от първите членове на кабинета, анонсирани от Кирил Петков още преди да започнат консултациите с коалиционните партньори. Събев стана водач на листата на „Продължаваме промяната“ в Русе на изборите през ноември, а преди месец на учредителното събрание на партията в Пловдив беше един от делегатите и първи членове.

Още пред ноември Събев е редил листата на новата партия, която спечели изборите, издават наши източници от дунавския град. Затова не е изненада, че на избираемото второ място в листата за Русе е поставена доверената му адвокатка Рена Стефанова, която след това урежда с пропуск за парламента и съдружника си Ангел Стефанов. Според обявената информация той ще й помага в областта на вътрешната сигурност и обществен ред. Стефанова е зам.-председател на ресорната комисия.

Назначаването на близки хора като сътрудници в парламента е стара практика, която явно продължава и при промяната. В няколко поредни парламента например Станислав Станилов от „Атака“ назначаваше за свой сътрудник синът си и то в различни области – енергетика и образование. Братът на народния представител от ДПС Петър Чобанов беше експерт към икономическата комисия преди години. Дъщерята на Борислав Борисов от АБВ също беше сътрудник към Комисията по култура, твърди се – по негово настояване.

През февруари, в този парламент също има интересни сътрудници на народните представители. Така например братът на Ди Джей Дамян Илин Савов помага на проф. Николай Радулов от ИТН, бившият протестър и заместник на партията на Бареков Ангел Славчев е с пропуск от „Възраждане“, а в ДПС ползват услугите на съпартийци и деца на бивши депутати.

Източник: Филтър

снимка Филтър

Similar Posts