| | | |

„Продължаваме промяната“ са на път да добавят още една криза към вече съществуващите финансова, икономическа и социална. Кризата ще е конституционна

от фейсбук профила на Димитър Стоянов

снимка Архив

„Продължаваме промяната“ са на път да добавят още една криза към вече съществуващите финансова, икономическа и социална. Кризата ще е конституционна.

Те обвързаха своето управленско оцеляване с избора на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ и превръщането на антикорупционната комисия в собствена политическа бухалка и де факто паралелна прокуратура, а за последната половин година не успяха да решат нито една от бушуващите кризи или да заемат някаква системна и трайна позиция по външнополитически въпрос.

И сега тяхното бездействие ще увеличи кризите в държавата с още една. Защо?

Предстои да изтече мандатът на Висшия съдебен съвет. Докато органите на съдебната власт вече или са започнали процедури по избор на членове, или са избрали такъв (на 11 юни следователите избраха своя представител в новия ВСС), то в Народното събрание няма ни вест, ни кост относно избора на 11 членове на Съвета. „Промяната“ дори не проявява елементарен интерес към тази процедура, а една от заявките, с която тръгна беше именно промените в правосъдната система.

С изтекъл мандат е Инспекторатът към Висшия съдебен съвет. В момента има и дело пред Конституционния съд как точно трябва да се процедира в такава ситуация. В становището си по конституционното дело проф. Пенчо Пенев посочва, че „няма конституционен механизъм НС да бъде заставено да предприеме действия за нов избор – България е парламентарна република. А това показва тежък проблем на политическото в държавата“. Да, проблем именно на политическото в държавата, на абсолютното абдикиране на управляващата коалиция от това свое задължение вече над половин година.

Съдилища в страната отказват достъп на ИВСС до банкова информация, тъй като според тях поради изтеклия мандат инспекторите вече правомощия да проверяват данъчните декларации на магистратите. ВСС от своя страна е отказал вече няколко пъти да образува дисциплинарни производства по предложение на ИВСС с мотивите, че е нелегитимен поради изтекъл мандат.

Две места в същия този Конституционен съд продължават да бъдат вакантни. Двама съдии трябва да се изберат именно от Народното събрание. „Промяната“ де факто минира работата на Конституционния съд, а за избора на съдии няма приети дори процедурни правила.

Към цялата картина трябва да се добавят още редица други органи като например управителните органи на Българска народна банка, Сметната палата и т.н.
Абсолютното бездействие, некомпетентност, политическо късогледство и невъзможността на управляващата коалиция на „промяната“ да формулира елементарен дневен ред, чрез който да изпълни конституционните си задължения, заплашва държавата с още една продължителна криза, а именно конституционна такава.

По-голяма аматьорщина и безотговорност в политиката трудно може да се намери.

Similar Posts