| | | |

Уволненият шеф на “Пирогов” с с критики към Здравното министерство

Уволненият директор на “Пирогов” проф. д-р Иван Поромански отправи критики към Здравното министерство и предишните директори на болницата. В предаването “Лице в лице” по bTV Поромански заяви, че одит на болницата е направен едва вчера.

Един от мотивите за решението за освобождаването му е, че с приоритет е плащал по сключени от него договори на доставчици, а тези старите ги е пренебрегвал, въпреки че по тях вървят лихви и неустойки.

“Това е мнението на Министерството, но за съжаление истината е друга. Има одит, който едва вчера разбрах, че е направен някъде в края на март. Когато дойдох на този пост ми беше ясно, че това е най-проветливото място и е нормално в един момент принципалът да реши да ме уволни.

От няколко месеца се правят едни волни съчинения за дълговете и просрочията на Пирогов, че има 66 милиона дългове, което е абсолютно невярно”, каза той

Проф. Поромански показа графики на кредитите, които са взети в последните няколко години, които са над 28 милиона лева. “Ежемесечното погасяване е 340 хиляди лева. За 10 месеца сме платили 3,4 милиона лева”, обясни той.

Според изнесената от него информация лимитът на болницата също е намален. “Имате инфлация, увеличение на всичко, а на болницата лимитът намален. Защо?”, попита риторично Поромански. По думите му институциите са “забили шамар” на големите болници, които са поели потока от заболените от коронавирус. “В “Пирогов” имаше 280 легла, 80 болни бяха интубирани, а не дадоха нищо допълнително”, каза още той.

Професорът разкри, че е забит шамар на “Пирогов” и най-големите болници, които са изнесли тежестта на Ковид.

“Дълговете от старото ръководство – да, спрял съм такива по отношение на строителство. Има 770 хиляди лева, които ДЗЗД Пирогов ги дължи. Има ги в сметката. Но аз ги спирам на основанието, че когато дойдох и видях сметките – не може милион да го закръглите до стотинка. Направихме три одита.

И от тях излязоха неща, че не са построени, които са за половин милион лева. Е, как да им платя 770 хиляди лева като половин милион лева не са изработени. Това е доказано с външни сертифицирани фирми. Може ли да се пише в обществената поръчка “нов асансьор”, те да го реновират, а да вземат цена като за нов”, ядосва се той.

Припомняме, че вчера министърът на здравеопазването Асена Сербезова освободи от длъжност директора на лечебното заведение проф. д-р Иван Поромански заради констатирани нарушения в управлението на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД. За временно изпълняващ длъжността директор на лечебното заведение, до провеждане на конкурс, министър Асена Сербезова назначи д-р Валентин Димитров. До момента д-р Димитров е председател на борда на директорите на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

снимка Архив

Similar Posts