| | | |

Блокади в цяла РС Македония срещу “българския диктат”

Блокади в цялата страна в днешния ден, като продължение на протестите и демонстрации в подкрепа на депутатите, които се противопоставят на предложената от ЕС преговорна рамка, обявиха говорителите на шестия ден от протеста в Скопие.

Предложението вече е внесено в парламента и предстои обсъждането му.

Протестът традиционно започна с шествие от сградата на правителството, но с променен маршрут, след като вчера се случи инцидент при преминаването му през населената основно с албанци част на града, предаде БТА.

Мястото на импровизираната естрада пред парламента вече е променено и е с лице към сградата. По идея на един от ораторите протестиращите седнаха на земята в знак на недоволство срещу “френското предложение, което българизира и асимилира народа”.

“Фамозно предателско предложение”, го нарече един от ораторите и препоръча на Европа “да почита своите права и правото за самоопределение, защото ЕС изневери на македонския народ и ни изпрати мъже, които искат да се обличат в рокли и искат да подпишем, че сме нещо, което не сме”. “От македонец българин не става. Македония не позволява да бъде продадена и няма да правим компромиси с тези, които ще редактират учебниците ни по техният фашистки тертип”, заяви той.

“Какво е ЕС? Организация за асимилиране на по-малките нации. Имаме държава и институции и без ЕС. Да не се предаваме, играят си с погрешната генерация. Да живее АСНОМ”, включи се като говорител един младеж.

“Последната ни червена линия е Конституцията, да задължим депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, Левица, Демократичната партия на сърбите и другите опозиционни партии да са последният бастион на македонския народ, а ние сме тяхната защита да отстояват да няма промяна на Конституцията под български диктат”, казаха още от трибуната.

По-рано в четвъртък председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че те продължават с протестите “с голямо народно “не” на този дипломатически нокаут”.

В навечерието на днешния протест министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски призова гражданите и политическите партии, които искат да изразят правото си да протестират, да го направят по начин, който ще демонстрира демократичен капацитет и спазване на законовите изисквания, разпоредби за публични събирания и зачитане на задълженията на полицейските служители за осигуряване на мир и стабилност.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ също призова за мирни протести, но и обвини властите на СДСМ и ДСИ, че чрез провокатори съзнателно предизвикват инциденти.

Междувременно партията “Алианс на албанците” обяви, че ще прекрати сътрудничеството си с ВМРО-ДПМЕ, след като късно снощи кметът на Скопие Данела Арсовска уволни висш функционер на партията от длъжността директор на общинско предприятие заради брат му, който се твърди, че е арестуваният, стрелял с пистолет в инцидента пред паметника Скендербег по време на преминаващия от там протест в сряда.

“Метастазирането на “Левица” във ВМРО-ДПМНЕ, връщането към съвместните сценарии на Демократичния Съюз за интеграция и ВМРО-ДПМНЕ от времето на Груевски, сега с подкрепата на СДСМ, са лесни за разчитане и неприемливи за “Алианса за албанците”.

Ние не си позволяваме да бъдем нито част от, нито жертва на подобни сценарии. Албанците платиха и този път. В резултат на последните събития ние прекратяваме сътрудничеството с ВМРО-ДПМНЕ, и няма да позволим повече албанците да бъдат обиждани”, заявиха от централата на партията.

снимка Архив

Similar Posts