| | | |

Радев изчисли: Избори през октомври е най-добър вариант

Ако ГЕРБ върнат мандата, ще имам нов кръг от консултации с представените в парламента партии. Това обяви при завръщането си от Черна гора президента Румен Радев.

Той даде да се разбере, че търси усилено формула за съставяне на правителство в рамките на този парламент.

Ако не се сформира правителство, то изборите ще са през октомври, обяви Румен Радев.

Очевидно политическата криза в страната се изостря и всяка политическа партия с амбиция за обществена подкрепа, трябва ясно да заяви какъв изход прeдлага. Бързото и безрезултатно изчерпване на процедурата по съставяне на правителство преди края на юли приключва дейността на правителството и парламента”, обясни президентът.

Но въпросът за властта не отменя отговорността на политическите партии към гражданите и към държавата. Трябва да е ясно, че бързото и безрезултатно изчерпване на процедурата за съставяне на правителство преди края на юли на практика приключва дейността на правителството и на парламента и много важни въпроси остават нерешени. Това заяви президентът Румен Радев.

Това означава избори през септември, което също крие рискове, но от друга страна прекалено продължаване на процедурата за съставяне на правителство води към изкушение за хазартни управленски решения и кадрови промени и от друга страна самите партии чертаят все по-дебели червени линии помежду си и съставянето на правителство след потенциални предсрочни избори става все по-трудно”.

Президентът е на мнение, че прекаленото удължаване на процедурата за съставяне на правителство, води към изкушение за хазартни управленски решения и кадрови промени. “Самите партии чертаят все по-дебели червени линии помежду си и съставянето на правителство става все по-трудно”.

Предстои в рамките на дни да връча втория мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група и ако и тя го върне, ще поканя всички парламентарно представени партии за консултации, за да чуя каква формула предлагат за изход от кризата, какви са техните нагласи за коалиране, за търсене на парламентарна подкрепа за съставяне на правителство и около какви приоритети и програми.

Според тези критерии, ще взема решение на кого да връча третия мандат, каза още той.

Similar Posts