| | | | |

След над 3 часа дебат депутатите решиха: Делегирани европрокурори в отделна структура

Повече от 3 часа обсъжда Народното събрание промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат създаването на независима администрация за европейските делегирани прокурори у нас.

Изменението мина със 125 гласа “за” и 41 “против”. Само двама депутати от ГЕРБ гласуваха против текста. ДПС и “Възраждане” също не подкрепиха измененията.

Любен Дилов от ГЕРБ обясни вота си – не бил против да има европейски прокурори, а гласувал срещу промяната, защото това бил поредният много лош парламентарен дебат.

“Текстове, които би трябвало да са прецизни, стават жертва на политически игри. За най-голямата сила конституцията е като парапет – когато е удобно го има, когато не – го няма”, заяви той в обяснение на отрицателния си вот.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също не е против идеята за структура, а защото от дебата станало ясно, че такъв тип важни закони трябва да се изготвят в нормално време и да се спазва конституцията.

“Сегашната власт дойде с нарушение на конституцията, пребивава на терена на политиката, нарушавайки ежедневно конституцията, включително и с този законопроект.
Изтече времето на тази порочна власт”, заяви той. И се ядоса, че тази власт арогантно налага закони в нарушение на конституцията.

За “Възраждане” пък така сме се отказвали от суверинитета си.

Българските европрокурори ще имат собствена сграда и администрация. Европейската прокуратура пък ще избере един от българските делегирани европрокурори за ръководител на новото звено. Неговите административните функции обаче се ограничават до назначаване на служители и оперирането с финансови средства.

Измененията уреждат правомощията на европокурорите ни като идеята е те да бъдат съотнесени към Наказателно-процесуален кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт.

“Независимостта е основополагащ принцип, който гарантира водещата функция на Европейската прокуратура при разследването на дела от нейната материална компетентност. Статусът на европейския прокурор и европейските делегирани прокурори се приравнява на статуса на националните прокурори, което позволява европейският прокурор и европейските делегирани прокурори да упражняват правомощията си по Регламент (ЕС) 2017/1939 в пълен обем”, пише в мотивите на Министерския съвет.

Необходимите средства за осъществяване на дейността на европейските делегирани прокурори ще се осигуряват от бюджета на съдебната власт.

снимка Архив

Similar Posts