| | | |

Желанието на управляващите в оставка да “реформират” всеки орган на съдебната власт, който не изпълнява поръчките им за репресия срещу опозицията, издава тоталитарно мислене и стремеж за овладяване на всички институции

от фейсбук профила на Любомир Талев

снимка Архив

Твърдението на Христо Иванов, че трябва да се състави технократско правителство, издава тежък аматьоризъм. В парламентарна система на управление, каквато е българската, трябва министър-председателят да е силен партиен лидер, за да може да мобилизира парламентарна подкрепа за политиките, които иска да прокара.

В последните 30 години имаше две “технократски” правителства: на Любен Беров и Пламен Орешарски, които бяха сред най-слабите и катастрофални управления.

Няма никаква логика за председател на КПКОНПИ да бъде издиган Бойко Рашков, който за 15 месеца като министър на вътрешните работи няма никакви резултати в борбата срещу корупцията. Напротив, всичките му арести бяха обявени от съда за незаконни, докато битовата престъпност расте. Очевидно целта е комисията да бъде използвана като бухалка, както призна и Христо Иванов.

Другата цел е Бойко Рашков да замита следите на сегашните управляващи: връщането на посредниците на руския газ, дерогазията от ембаргото срещу руския петрол и кражбата на 1,20 лв. от всеки литър гориво в швейцарска сметка и т.н.

Желанието на управляващите в оставка да “реформират” всеки орган на съдебната власт, който не изпълнява поръчките им за репресия срещу опозицията и обявява действията им за противоконституционни и незаконни, издава тоталитарно мислене и стремеж за овладяване на всички институции в нарушение на принципа за разделение на властите.

Лансираният от ПП проект на Закон за противодействието на корупцията е преписан на 90% от сега действащия ЗПКОНПИ по системата copy-paste. Там, където е променян, е влошен и издава тоталитарни стремежи.

Първата сигнална лампа в тази насока е, че се предвиждат два мандата по шест години за членовете на новата комисия, което прави общо дванадесет години на поста.

Втората е въвеждането на фигурата на разследващите инспектори, които да имат право да носят оръжие. Целта е да се създаде алтернативно МВР, което да заобикаля истинското, когато Рашков вече не е министър. Поразителното е, че същите хора, които твърдяха, че Бюрото по защита се е превърнало в частна гвардия на главния прокурор, сега искат да създадат частна гвардия на Рашков.

Предложението на правителството съдия да разследва главния прокурор е изначално противоконституционно. По Конституция у нас прокуратурата ръководи разследването и разполага с монопол при привличането към наказателна отговорност.

Конституционният съд вече се произнесе с тълкувателно решение, че всеки редови прокурор може да разследва главния и в такъв случай последният не може да му дава методически указания съгласно принципа Nemo judex in causa sua.

Similar Posts