| | | | |

Прокурорите на Кьовеши със своя сграда и администрация

Парламентът прие окончателно промените в Закона за съдебната власт, които се отнасят до делегираните прокурори към Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши. Тя разследва предимно злоупотреби с европейски средства.

По силата на новите текстове, които бяха предложени от Министерския съвет, делегираните прокурори ще имат своя сграда, деловодство, включително и секретно, ще могат да правят искания за използване на СРС, за експертизи. В момента те са девет души.

По-рано днес ВСС откри процедура за избор на още шестима. Делегираните прокурори се помещават в сградата на Софийската районна прокуратура на Петте кьошета, известна още като Военното НДК.

По време на последната си визита у нас през март Кьовеши каза, че би било добре да имат своя сграда.

Преди нея Радомир Чолаков от ГЕРБ обясни защо е гласувал против закона.

“За да запазя честта на професията си. Слава богу, че приключваме. Няма да имаме време да пуснем жалба до Конституционния съд, но се надявам, че другите органи, ще го направят, за да им покажат, че не разбират от право”, обяви Чолаков.

Според колегата му Бранимир Балачев, също от ГЕРБ, законът бил безсмислен.

“В нормите на Европейската прокуратура никъде не пише, че трябва да се доразвива законодателството. Кое е правното основание, на кой нормативен документ се уповаваме, за да кажем, че имаме право да доразвием тази система”, попита Балачев.

“Кои сме ние, че да създаваме отделна прокуратура – да определяме колко секретарки да имат, какви заплати да получават. Няма как да създаваме прокуратура в прокуратурата”, продължи той.

снимка Архив

Similar Posts