| | | |

Рамадан Аталай: Докладът за газа разкри корупция, незабавно да се потърси отговорност от виновните

Булгаргаз“ и определени институции не дадоха документите или договорите, които бяха сключени за двете корабчета на Лена Бориславова и Кирил Петков, подчерта заместник-председателят на енергийната комисия

Всичко в доклада на временната комисия за проверка на обстоятелствата, довели до спиране на природния газ от „Газпром експорт“ и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от „Булгаргаз“, е истина.

Това каза народният представител от ДПС Рамадан Аталай по време на дебатите по доклада в пленарна зала. Аталай, който е зам.-председател на енергийната комисия в НС, е член на временната комисия.

Този доклад е много добър по няколко причини. Първо, защото Комисията намери сили и време да покани всички засегнати институции да присъстват и същевременно да предоставят документация, с която комисията се запозна.

Въпреки, че „Булгаргаз“ и определени институции, свързано с това, че имат търговска тайна, не дадоха документите или договорите, които бяха сключени за двете корабчета на Лена Бориславова и Кирил Петков, каза Рамадан Аталай. И уточни, че за този случай комисията не може да каже каква е точно истината.

Причината за едностранното прекратяване на доставките не е само в руската страна, съобщи енергийният експерт на ДПС.

В доклада точно и ясно пише колко процента е увеличена цената на газа. Цената на газа, за това, че са прекратени доставките, е увеличена с 25%. Или – по 100 млн. повече плаща България всеки месец. Тоест – по 100 млн. повече взимаме от потребителите на газ, подчерта Аталай. И допълни: “За тези 3 месеца „Булгаргаз“ е задлъжнял с 300 млн., станаха 600 млн.”

Докладът сочи, че няма решение на Министерски съвет, въз основа на което е натопен Пламен Данаилов, да напише, да подпише заповед, която по йерархията няма съответните документи, които да докажат, че той трябва да подпише и да внесе документ за „Булгаргаз“ едностранно да преустанови доставките на газ.

Дали от Русия, дали от Гърция, дали от Турция, това е отделен въпрос. „Демократична България“ мислят, че те като се намесят и вкарват някакъв промил газ, това вече не е руски газ, каза още Рамадан Аталай.

Ако всичко това не е корупция, не знам кое може да е корупция, категоричен бе депутатът.

Какво се случва с доставките на газ, за да имаме сигурност и всеки потребител да е спокоен през зимата? Председателят на КЕВР, който трябваше да бъде политически независим, в деня, в който Конституционният съд каза, че вече не е председател, излезе и заяви, че Топлофикация София има задължения към „Булгаргаз“.

Ами загубите на „Булгаргаз“, председателят на комисията, тогавашният, неправилно избран, не ги ли оформи той? Кой е виновен?

От 182 лв. днес цената, която „Булгаргаз“ представя пред Комисията по енергийно и водно регулиране за следващия месец, вече е 286 лв. И това ли не е повишение на цената на газа, заяви Рамадан Аталай.

Асен Василев каза, че ще удържи тези по 90 хил. лв. на ден от началото на година до днес на фирмата за интерконектора. Трябва по най-бързия начин да дойдат и да ни кажат къде се намират тези пари, призова Аталай.

Докладът трябва да бъде приет и да бъде настолна книга пред онези институции, които трябва да потърсят виновниците за корупцията в доставките на газа и включително да търсят отговорност от министър-председателя до последния, който във веригата е ангажиран с всички безобразия в енергетиката, обобщи Рамадан Аталай.

Similar Posts