| | | |

Светослав Бенчев: Всеки таван на цените на горивата е икономически необоснован

“Всеки таван на цените на горивата е икономически необоснован”. Това заяви пред бТВ Светослав Бенчев от Българската газова и петролна асоциация.

снимка Архив

“Всички се надяваме, че цените ще се запазят до настоящите нива. Последните дни цените са надолу, надявам се това да продължи. Въвеждане на пределна цена за руския нефт би изправило Европа пред сериозен проблем”, това каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация относно проблема с горивата.

“Можем да видим какво се случва в други държави, където има таван на горивата. Например в Унгария се получи един огромен дефицит, доведе до недостиг на пазара на горива и до затваряне на бензиностанции. Не мисля, че в нашата страна имаме нужда от подобно нещо”, коментира Бенчев предложението да има таван на цената на горивата.

“Отстъпката от 25ст. е гарантирана със 150 милиона лева от държавата, предстои да видим до колко е ефективна. Нещата за момента вървят добре, въпреки някои първоначални проблеми, които изчистихме. По данните, които имаме от НАП, за около 10 дена отиват 9 млн. лева на месец, тоест парите трябва да стигнат за около 5 месеца. В най-лошия случай ще стигнат до началото на декември или края на ноември”, каза още той пред Би Ти Ви.

“Ситуацията с газа е доста тежка. Според мен служебното правителство трябва да търси начин да ни гарантира това, което ще ни е необходимо за зимата. Трябва да се търсят посредници. Ако не искаме да получим газ от “Газпром”, ще трябва да използваме посредници, а това разбира се ще доведе до оскъпяване.

“Таванът продължава няколко месеца. След това цените трябва да се нормализират – това става за сметка на потребителите. Ако няма държавно финансиране, което да поеме разликата между пазарната цена и тази, наложена с таван – нещата няма да се добре”, добави той.

Относно доставките на газ Бенчев подчерта, че служебният кабинет трябва да търси всички възможности за доставка на газ.

“Ако намерим източници, то цената ще бъде по-висока”, прогнозира той, уточнявайки, че доставчиците не са много, няма резервирани капацитети, а е възможно и да се стигне до използването на посредници, което ще повиши крайните цени.

“Надяваме се, че стъпката на правителството за забрана на износа на руски петрол да гарантира, че няма да има стрес в цените. Важно е да гарантираме, че по-евтин продукт ще остане на наша територия”, посочи още Бенчев.

“Всички се надяваме, че цените ще се запазят на настоящите нива. Това, което ме притеснява, е, че се говори за пределна цена или вносно мито за руския нефт, което може да доведе до повишаване на цените”, допълни експертът.

Последвайте Budilnikbg.com вече и в Телеграм

снимка Архив

Similar Posts