| | | |

НА ЖИВО: Гледайте церемонията по предаване на властта в Министерския съвет

В Гранитната зала на Министерски съвет правителството в оставка с премиер Кирил Петков предава властта на новия служебен кабинет, оглавяван от Гълъб Донев.

По-рано днес държавният глава представя задачите и приоритетите на служебното правителство на церемония в Гербовата зала в президентската институция.

“На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три служебни кабинета. Поемате отговорност за управлението на България в труден момент за страната.

Обществена умора от острото политическо противопоставяне, вихреща се инфлация е обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на подготвени закони по Плана за възстановяване и забуксувала съдебна реформа и важни дейности за пълноценната ни интеграция в ЕС”, обърна се президентът към служебните министри.

„Не губя равновесие от високото и не търся вратичката на закона”, заяви служебният премиер Гълъб Донев.

„В такъв момент обикновено се изказва благодарност за доверието и се заявява готовност за справяне с огромната отговорност, с която е свързан постът на министър-председателя. И аз ще го направя, защото знам от личен опит, че отговорността към хората и тяхното доверието те пазят от загуба на равновесие, без значение колко високо в управленската йерархия в държавата се намираш”, поясни той.

“От името на нашето коалиционно правителство ви предавам управлението на страната. Противно на внушенията в общественото пространство, условия за апокалипсис в България няма. Няма заложени мини, клопки, подводни камъни, които да отклоняват вниманието ви от подготовката на честни предсрочни избори”.

Това каза Кирил Петков при предаването на властта на служебния министър-председател Гълъб Донев, който ще оглави кабинет №100.

“Преди час дадохме клетва да спазваме Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководим от интересите на народа. Клетвата вече е в сила. Пожелавам Ви характер, смелост и мъдрост за да отстоявате всеки свой подпис и решение в националния интерес на България.

Запазете известна дистанция от властта, за да не губите връзката си с хората. Когато търсите решение на съществуващ проблем мислете за всеки човек, който трябва да се справи с него и ще разчита за съдействие от страна на държавата ни. Ще ви припомня, че държавата, за която обикновено се говори като за нещо, извън нас, сме самите ние”, каза Гълъб Донев по време на предаването на властта в Министерския съвет.


Последвайте Budilnikbg.com вече и в Телеграм

Similar Posts