| | | |

Жители на варненски квартал стягат мощни протести и искат референдум

До редакцията на Budilnikbg се получи писмо от Ивелин Иванов – жител на квартал “Чайка” във Варна, с молба писмото му да получи гласност. Проблемът, според читателя на медията ни е, че кварталът се презастроява и се отнема зеленината му, с което жителите не са съгласни и се борят от години.

Предоставяме писмото на Ивелин Иванов без редакторска намеса

Чайка, кварталът, който бе идеал за ново социалистическо строителство, а сега е идеал за Българската демокрация

Квартал Чайка е именно кварталаът, който e завършен окончателно през 80те години на миналия век като комплекс от затворен тип. Строен да служи за образец на социалистическото градоустройство.

През 1973-а, когато жилищният комплекс е почти готов, във Варна се провежда световен конгрес на архитектите.

Красивият и модерен квартал е представен като пример за комплексно застрояване в него има 69 жилищни блока с необходимите за нуждите на населението поликлиника, пазар, магазини, детски градини, училища и ясли, точно изчислена инфраструктура, смесена пешеходно-автомобилна мрежа. Т.е. квартала е абсолютно завършен и няма нужда от допълнителни постройки.

Чайка е построен върху вилна зона „Рупи”. Но видиш ли, идват промените и изведнъж се появяват собственици на земи, които преди това са били обезщетени и така през 90те години, след няколко спорни съдебни решения, там са реституирани 20-ина парцела.

Заради конюнктурата на внезапно избухналия капитализъм от криминален тип на 16 юли 2005 г. около 100 души от квартала се събраха до поредния строителен обект – изкопа пред блок 39, за да изразят протеста си срещу унищожаването на квартал „Чайка“.

Именно тази дата може да се отбележи като начало на свещената борба за запазване на последния остров на нормален живот в град Варна.

До 2015г се организираха няколко митинга и шествие, което затвори бул. Княз Борис и в крайна сметка протестиращите постигнаха победа.

Но победата на гражданите бе кратка. В съда беше внесена жалба от инвеститори и строители срещу отмяната на подробния план, а магистратите решиха, че общинският съвет незаконно е отменил собственото си решение.

Това, че гражданите са изискали тази отмяна, няма никакво значение, защото и Върховният административен съд се произнесе в полза на инвеститорите.

Всеки заинтересован може да намери информация за протестите на живущите в кв. Чайка против застрояването.

Ако днес попитате кмета Иван Николаевич Портних по въпроса за застрояването на кв. Чайка, той най-вероятно би ви отговорил, че това е решение на ВАС и нищо не може да се направи.

Но аз днес се питам. Ако демокрацията означава властта да е в ръцете на народа. А в кв. Чайка очевидно народа не иска допълнително застрояване, което да ни отнеме и малкото зеленина останала свободна от алчните посттоталитарни дебели чичковци.

Тогава защо ще се строи?

Защо никой не взема под внимание мнението на няколко хиляди варненци?

Защо общинската управа ясно не защитава интереса на гражданите в случая?

Кой е този, който разрешава да се лее бетон денонощно, въпреки че това обезпокоява живущите наблизо?

Интересува ли се градската управа от здравето, благосъстоянието и начина на живот на гражданите си?

Какво е направила общината за да възпрепятства прекомерното застрояване в града ни?

И за край, но не на последно място.

Защо чисто и просто не се организира референдум и да се знае волята на жителите на кв. Чайка, сиреч искат или не в този квартал да никнат като плевели нови и нови сгради в един вече завършен квартал?

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts