| | | |

След 2.Х. партиите имат 2 избора – да приемат, че правителството ще е лидирано от ГЕРБ, или пак да разбият парламента

Около фигурата на главния прокурор се мисли субективно, как да бъдат вързани ръцете на един човек, а не системно, казва юристът

-Г-н Чолаков, когато за първи път на изборите на 4 април се появихте в листата на ГЕРБ-СДС, мнозина казаха, че сте си купили фабрика на 9 септември. Оказа ли се вярно това твърдение?

-Да, казваха ми го. Хората, които разсъждават така, са бегачи на къси разстояния и не разбират, че политиката, както и животът изобщо са маратон.

Нали помните приказката за заека и костенурката, които се надбягвали? Заекът е арогантен, а костенурката – търпелива, и накрая финишира първа.

Иначе както аз, така и моите колеги от групата на ГЕРБ наблюдаваме с интерес как хора, които преди година и половина ни се присмиваха, че сме си купили “фабрика на 9-и”, и не си вдигаха телефоните, сега изведнъж започнаха да се обаждат на талази и да викат:

“Ние през цялото време бяхме зад вас, давайте да помагаме!”

Опортюнисти и нагаждачи винаги е имало

По-достойно ми се струва да си си купил фабрика на 9-и, отколкото да си “партизанин от 10 септември”. Първият е може би наивен, но оптимист, обаче вторият е подлец.

-Като доказан юрист и човек с опит в бизнеса не сте ли си казвали в тази година и половина, че не ви е трябвало да се занимавате с политика?

-Нито за миг. Първо, по стечение на обстоятелствата бях в трите най-тежки народни събрания вероятно в цялата нова българска история и това беше безпощадна, сурова школа по политика, в която характерът, ако не се пречупи, се закалява като стомана.

Второ, имах щастието да бъда част от група, в която нямаше нито един случаен човек. Колегите ми от групата на ГЕРБ-СДС в трите парламента са най-компетентните, най-подготвени и най-широко скроени хора, които съм срещал през живота си.

Всеки от тях е учебник в своята сфера и е истински късмет да можеш да общуваш с тях

Отделно e, че се срещаш със стотици и хиляди хора, които са ти гласували доверие, разчитат на теб и ти нямаш право да ги разочароваш. Чувството е страшно зареждащо и мотивиращо.

Единственото, за което съжалявам, е, че работихме с не повече от 10% от капацитета си. Можеше да направим несравнимо много за подобряване на нормативната рамка на обществото, за преодоляване или минимизиране на кризите, за модернизиране и реформиране на отделни сектори и изобщо за въздигането на страната.

За съжаление, през по-голямата част от времето трябваше да спираме колегите от четворната коалиция да правят още глупости освен тези, които сътвориха. Което си е доста изтощително.

Но какво да се прави? Искахме да сме конструктивна опозиция, но не случихме на управляващи.

-Изявите ви в последните три парламента ви откроиха като един от експертите на ГЕРБ. Колко високо беше нивото на компетентност в тези три Народни събрания?

-Изключително ниско, което се дължеше на нахлуването на най-високото ниво в държавата на голяма група младежи без никакъв практически опит.

Законодателната програма буксуваше, защото нито двамата председатели на 47-ото НС, нито председателите на комисии знаеха какво да правят.

Не може председател на Комисията по социална политика да е на 29 години, двамата негови заместници да са бившите министри Деница Сачева и д-р Хасан Адемов, и да си мисли, че им е началник.

Не може толкова млад човек, без никакъв опит да бъде сложен да отговаря за пенсионната политика, защото той обективно не разбира за какво се говори. Това е само един пример за абсурдната политическа, но и професионална некомпетентност, която цареше в събранието.

Бях смаян обаче от жалкото ниво на юридическата компетентност и по-скоро от готовността на колегите от мнозинството да правят безумни компромиси с професията и буквално да плюят на дипломите си.

Да им дава Лена Бориславова нареждания по телефона как да приемат противоконституционни закони и те да гласуват безропотно! Това беше скандал. Срам ни беше да ги гледаме, а те не смееха да ни погледнат в очите след поредното си позорно гласуване.

До края не разбрах защо допускаха тази гавра. Никой лекар и никой инженер няма да се отнесе към професията си така, както се отнесоха към нашата “юристите” от четворната коалиция. Ще отнеме много време да се поправят щетите върху правосъзнанието, които те нанесоха.

-От служебното правителство са подготвили проект за антикорупционен закон. ГЕРБ одобрява ли го или ще внесе свой?

-Крум Зарков се похвали, че е написал свой закон за КПКОНПИ. Не съм го чел, но чух, че коалиционните му партньори от ПП не го харесват. Тази тема е във връзка с проблема, за който говорихме, а именно нивото на законодателна работа.

Най-настойчиво бих посъветвал някои колеги, включително Крум Зарков, да овладеят малко устрема си да пишат и променят закони и да имат малко смирение. За да не се излагат после пред Конституционния съд.

В момента ГЕРБ представя своята визия за правна реформа на срещи в страната

Подчертавам, правна, а не съдебна. Няма да се опитваме да налагаме мнение, както правеха “юристите” на мнозинството.

-Какви законови промени според вас са необходими около фигурата на главния прокурор?

-По този проблем от години се върви в грешна посока. Мисли се субективно как да бъдат вързани ръцете на един човек, а не системно. Трупат се орган върху орган, изменя се Конституцията час по час и става само по-зле.

Ще ви предложа една алтернативна тема за размисъл. Следствието е конституционен орган, равнопоставен на съда и прокуратурата. Какво стана с него? Не е ли неговото деградиране причина за проблемите?

Може ли да се окаже, че отговорът на въпроса как да се стабилизира правоохранителната система е пред очите ни през цялото време? Само питам.

-Какви са очакванията ви за следващия парламент, при положение че прогнозите са той да бъде силно фрагментиран?

-След 2 октомври партиите, които ще влязат в Народното събрание, имат два избора. Или да преглътнат егото си и да приемат, че следващото редовно правителство ще бъде лидирано от ГЕРБ, или отново да се подиграят с народа и отново да разбият парламента.

И в крайна сметка да се оставят за още един период на едноличната власт и на милостта на президента, което твърдят, че не искат.

Тъжно е да се наблюдава агонията на тези малки партии и на техните лидери, но те сами трябва да решат как искат да я прекратят.

Лошото е, че страда народът, но това е цената, която плащаме, за да бъдат обуздани няколко херостратовци, които са готови да взривят държавата само и само да стане на тяхното. Ако на тези избори хората откажат да гласуват за видимо луди хора, цената, която ще платим, ще е по-ниска.

-Стана ли ГЕРБ отново допустим партньор, или пак ще се прави правителство на принципа “всички срещу ГЕРБ”?

-Народът ни на три поредни избора много ясно каза, че не дава абсолютно мнозинство никому и че иска да види как политическите сили в парламента постигат съгласие в негов интерес.

И трите пъти чрез изборните резултати народът ясно каза, че предпочита ГЕРБ да бъде в управлението, защото беше очевидно, че и трите пъти стабилно правителство може да има само ако ГЕРБ участва в него.

Народът ни проявяваше завидна мъдрост, като казваше, че не желае революции, а предпочита еволюционна промяна чрез симбиоза между нова енергия и натрупан опит.

Срещу тази много отчетливо артикулирана воля се изправиха няколко свръхамбициозни и свръхарогантни лидери на малки партии, които на три пъти казаха на избирателите:

“Не ни интересува какво вие искате! Ще ходите на избори, докато гласувате както ние искаме!”

Който не чува гласа Божи, бива наказан и доказателство за това е, че обзетите от амок “протестъри” започнаха да се самоунищожават.

Забележете как партиите, обединени под лозунга “Срещу ГЕРБ” се разбиват една след друга, блъскайки се в ГЕРБ, като приливни вълни в скала.

Ако искат, могат да опитат за четвърти път. Или да чуят най-сетне какво им казва народът.

-По кои конкретни проекти за Пловдив бихте работили в следващото Народно събрание?

-Пловдив има редица проекти, започнати в третото правителство на ГЕРБ, които ще бъдат продължени и довършени от четвъртото. Ще се радвам, ако мога да помогна за тях.

Има в Пловдив обаче две много специални неща, които по мое мнение искат специално внимание и усилия. Това са Старият град и тепетата.

Те заслужават масирани инвестиции в инфраструктура, реставрации, озеленяване, поливни системи, дизайн на градската среда и прочее, така че да бъдат възстановени съответно като архитектурното и екологичните бижута на града.

В моето детство от върха на всяко тепе се спускаха ромолящи поточета, а родителите ни водеха на вечеря в ресторантчета с дискретния шик на архитектурата от 30-те години. Старият град беше онова, което днес е “Капана”, но с много нива по-елитен градски ансамбъл. Иска ми се този блясък да се върне.

-След като представихте програмата на ГЕРБ-СДС в сектора “Обществен ред и сигурност”, бяхте критикуван от Вени Марковски, че посочени от Цветан Цветанов хора като престъпници все още не са получили извинение. ГЕРБ има ли вина за това, или отговорността е единствено на Цветанов?

-Не съм аз този, който ще съди, и посъветвах Вени Марковски да не го прави. Изобщо напоследък много хора се опияняват да съдят други и забравят, че преди да видиш сламката в окото на ближния, е добре да извадиш гредата от своето.

Иначе вината винаги е лична. Вменяването на колективна вина е прийом, използван от болшевиките и фашистите

Едните са вменявали колективна вина на класи, а другите – на раси. Сега у нас се опитват да вменят колективна вина на огромна група хора поради политическите им симпатии, което е същото. Болшевизъм.

-Казвате на Марковски, че всички имаме проблем с извинението и искането на прошка. Това национална черта ли е?

-Ако говорим от позицията на традиционната ни култура, това е дефицит на християнско съзнание. В тази традиция грехът се очиства чрез тристепенната процедура: изповед – покаяние – прошка.

Мисля, че политическата ни система боледува заради многото ненаправени изповеди и неподнесени покаяния, поради което и обществото не дава прошка

Неприятно е, но трябва да се започне много отдалеч и да се кара много надълбоко. Много изповеди трябва да бъдат изслушани и много покаяния поднесени още от времето на комунизма, като се мине през целия преход и се свърши в последната година и половина.

Впрочем единственият политик, който е казвал думите “Сгреших. Извинявайте!” е Бойко Борисов. Останалите политически фигури отхвърлят самата мисъл, че има за какво да се извинят. Гордостта им ги заслепява. Затова и няма да получат прошка.

Визитка

Роден през 1964 г., завършва право в СУ

Бивш главен юрисконсулт, главен секретар и изпълнителен директор на БНТ, както и бивш главен юрисконсулт и административен директор на “Вестникарска група България”

Бил е изпълнителен директор на Съюза на издателите в България

Депутат в 45-ото, 46-ото и 47-ото НС

Сега е на 4-о място в листата на ГЕРБ-СДС за Пловдив-град и втори за София-област

Интервюто е дадено за 24 часа

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts