| | |

Извънредно! Путин попари много лошо бягащите от мобилизация руснаци

Руският президент Владимир Путин подписа закон за поправки в Наказателния кодекс на Руската федерация, предвиждащ лишаване от свобода до 10 години за отказ от участие във военни действия по време на военно положение или във въоръжен конфликт.

Измененията предвиждат и лишаване от свобода до 10 години за “доброволно предаване” в плен, при условие че няма признаци на “държавна измяна”.

Документът е публикуван на официалния интернет портал за правна информация на Русия.

Долната граница на наказанието ще бъде три години затвор. Членът за “доброволно предаване” досега не присъстваше в Наказателния кодекс на Руската федерация.

В същото време военнослужещ, който е извършил това престъпление за първи път, може да бъде освободен от наказателна отговорност, ако е взел мерки за освобождаването си, върнал се е в поделението или мястото на служба и не е извършил други престъпления, докато е бил в плен, казва законът.

Сред другите поправки са – лишаване от свобода до 15 години за мародерство, както и лишаване от свобода до 10 години за дезертьорство и неявяване на кадрови военнослужещи на наборна служба

За отегчаващо вината обстоятелство за престъпленията против военната служба ще се смята, ако са извършени в условията на въоръжен конфликт или военни действия, както и по време на мобилизация.

Останалите поправки са:

-От 3 до 10 години затвор за военнослужещ, доброволно предал се в плен.

Ако обаче престъплението е извършено за първи път, а военнослужещият е предприел мерки за освобождаването си, върнал се е на служба и не е извършил други престъпления в плен, тогава той може да бъде освободен от отговорност

-Дезертьорството или неявяването на военна наборна служба се наказва с лишаване от свобода от 5 до 10 години. Освен това военнослужещите, които са в запаса и са повикани на военно обучение, ще носят същата отговорност като военнослужещите по договор

-За неизпълнение на заповед на командира във военно време или отказ на военнослужещия да участва в бойни действия се предвижда “лишаване от свобода” до 3 години, а в случай на тежки последици – до 10 години.

-за отегчаващо вината обстоятелство при престъпления срещу военната служба ще се счита, когато те са извършени не само в условията на въоръжен конфликт или военни действия, но и “по време на мобилизация или военно положение, във военно време”

-призованите запасняци ще носят наказателна отговорност за неявяване или самоволно напускане на местослуженето наравно с военнослужещите по договор

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts