| | | |

Драматичен пленум на “Позитано” 20 решава дали да се свика конгрес на БСП

Националният съвет на БСП се събира днес в централата на партията, за да обсъди резултатите от предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, които отредиха пето място на столетницата.

Партията получи гласовете на 232 958 души или 9.30% подкрепа. С този резултат левицата вкара в 48-ото Народно събрание 25 депутати.

Веднага след изборния ден се чуха нови гласове за оставки.

Ден след изборите правосъдният министър Крум Зарков, евродепутатът Петър Витанов, висшите социалисти Калоян Паргов и Кирил Добрев, БСП-София, Младежкото обединение в БСП, евродепутатите Сергей Станишев и Елена Йончева поискаха оставката на председателя и свикването на конгрес на столетницата.

Лидерът на партията Корнелия Нинова обяви на пресконференция в седмицата след извънредния парламентарен вот, че няма да напусне поста си.

Тя ще бъде председател на парламентарната група на левицата в новото Народно събрание.

Снощи и вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че лидерът на БСП Корнелия Нинова трябва да подаде оставка заради изборните резултати на 130-годишната партия.

Отговорът на Йотова дойде на журналистическо питане в Свиленград, когато бе тържеството по повод 110 години от освобождението на града.

„Не съм изненадана от това, че няма оставка. Нека да изчакаме заседанието на Националния съвет.

За мен голямата тревога е, че БСП, че падна на пето място и на 9 процента след поредните парламентарни избори.

Това е по-важният въпрос и защо партията е там – партия, която съществува от 130 години и винаги е била на страната на хората, особено по време на кризи.

Сега се оказва, че голяма част от хората й нямат доверие, не вярват, че тя може да защити техните интереси.

Много добре си давам сметка, че голяма част от българите, които не излязоха да гласуват, не отидоха до урните именно заради това – защото не намират своето политическо представителство, част от което е и БСП“, заяви Илияна Йотова

Очаква се на пленума да се реши и дали да бъде свикан Конгресът на БСП.

Дневният ред на заседанието е от четири точки:

-анализ на резултатите от проведените избори и дефиниране на политически изводи и мерки;

-свикване на заседание на 50-я Конгрес на БСП на 22 октомври за приемане на решения по неотложни въпроси и определяне на дневен ред;

-избор на работна група за провеждане на разговори с политически партии и сдружения за създаване на ляво политическо обединение и разни.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts