| | | | |

Народните представители да преустановят тази профанизация и ерозия на парламентаризма, която представлява днешният позорен триумф на политическата партизанщина

ЧАСЪТ НА КОНСТИТУЦИОНАЛИСТА

от фейсбук профила на Борислав Цеков, конституционалист

снимка Архив

Блокирането на първите два опита за избор на председател на Народното събрание чрез непризнаване на конституционната традиция първата политическа сила да излъчи председател съставлява анти-парламентарно поведение, което противоречи на духа и смисъла на политическото представителство, уредено в Конституцията.

Конституционните процедури не могат да заместват здравия политически разум.

Все пак, в създалата се безпрецедентна ситуация в Парламента е необходимо следното:

1.Политически консултации на ГЕРБ, като първа политическа сила, с по-малките партии, които следва да се съобразят с вота на избирателите.

2.Независимо от това дали се проведат и дали са успешни подобни консултации, след да се пристъпи към нов избор по същите или по променени процедурни правила.

Безспорно е едно – мнозинството за избор на председател е повече от половината от гласувалите. Колкото пъти е необходимо, толкова гласувания може да има – до избор на председател.

3.Конституционното изискване този избор да се състои в първото заседание на новоизбрания парламент може да бъде спазено чрез прилагането на една традиционна парламентарна практика, прилагана и у нас, и в други демокрации – символично да се “спре часовника” до избиране на председател.

4.В същото време, следва да е ясно, че с процедурни хватки и политически пречки, като неизбирането на председател, не трябва да се допуска да бъде блокирано функционирането на Народното събрание.

Това би било в нарушение на духа и принципите на Конституцията.

В условията на парламентарно управление Парламентът следва да функционира при всякакви условия и вътрешни разделения.

Принципът на непрекъсваемост на държавното управление важи с особено голяма сила за Народното събрание.

Конституцията предвижда дори веднъж разпуснато и с прекратени правомощия Народното събрание да бъде “възкресено” без избори, при положение на война, военно или друго извънредно положение (чл. 64, ал. 2 КРБ).

Дори тогава е предвидено да има функциониращо Народно събрание.

Сега имаме проведени легитимни и признати от всички участници избори и излъчено народно представителство, което е встъпило в длъжност с полагане на предвидената в Конституцията клетва.

Следователно, висш конституционен дълг е Парламентът да функционира, както предвижда конституцията – като “постоянно действащ орган” (чл. 74 КРБ).

Би могло да се приеме, че ако създадената безпрецедентна ситуация продължи и през следващите дни,

то до избирането на председател тези функции ще се изпълняват от председателстващият заседанието най-възрастен народен представител и всички останали елементи от процеса на конституиране на Народното събрание,

избор на парламентарни комисии, приемане на правилник, а след това и процедурата по чл. 99 за съставяне на правителство, ще се осъществяват при тези условия.

Призовавам народните представители да преустановят тази профанизация и ерозия на парламентаризма, която представлява днешният позорен триумф на политическата партизанщина.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts