| | | | |

Гешев пред ГЕРБ: Притеснен съм от липса на координация между полицията и прокуратурата

Прокуратурата е загрижена и уплашена от реалната опасност от пълен провал в борбата с престъпността с размери почти на национална катастрофа в тази област.

Няма как да се постигне прогрес в борбата с престъпността при тази трагична ситуация без институциите да си взаимодействат и говорят.

Това каза главният прокурор Иван Гешев на среща с представители на ПГ на ГЕРБ-СДС в парламента.

Обвинител номер едно се оплака от липса на координация между полицията и прокуратурата. Според него по този начин обвинителни актове не могат да стигнат до съда

“Има безброй много състави на престъпления, които са отговор на динамичното време. Убедени сме, че трябва един много сериозен преглед изцяло на тази тематика. Още повече, че вие и Вашият екип още в края на 47-ия парламент писмено депозирахте свои законодателни решения, предложения и теми, по които можем да водим диалог.

Втората голяма тема в контекста на това, че Народното събрание взе решение да сформира не само комисия по правни, но и по конституционни въпроси, и в контекста на последните решения на Венецианската комисия ще бъде обсъждане на законодателни решения в частта за отговорността на главния прокурор.

Третата тема е нашата визия част от нашата предизборна кампания, с която не съм сигурна, че вие или вашите колеги сте се запознали.

Всички законодателни мерки, които ние предлагаме са насочени към бързина на процеса, към очаквана справедливост от българските граждани”, посочи от своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Тя посочи, че престъпността е криза, заплашваща държавата.

“Политическата криза също се решава с диалог. Ние сме най-сериозните радетели за подобен диалог.

На сблъсъка между институциите се дължат сериозните проблеми в държавата ни. Месеци на отказ за взаимодействие между институциите водят до трагични последствия”, добави Десислава Атанасова.

Това е втората среща на главният прокурор в Народното събрание, вчера той разговаря с ПГ на „Български възход“.

Даниел Митов изрази притеснения, че прокуратурата не е реагирала достатъчно адекватно при нарушението на Конституцията от Кирил Петков, по ареста на Бойко Борисов и комисионните с газа.

Има наказателно производство за газа, увери Гешев, като подчерта, че е само административен ръководител на прокуратурата, колкото и да е наясно с проблемите в системата.

Добър професионалист съм, но нямам претенции, че разбирам от всичко, каза Гешев. Той каза, че част от проблема е безконтролността в съдебната власт.

Съгласен съм, че бавното правосъдие е липса на правосъдие. Никой европейски колега не можеше да разбере защо се защитават правата на обвиняемите за сметка правата на жертвите, обясни Гешев.

Той цитира и практиката при англосаксонската система, където материалите са от няколко странички, докато при нас материалите ще са от Народното събрание до Съдебната палата.

През различните инстанции процесът се точи с години, а често изтичат и давностните срокове, обясни техниката Гешев. Такава според него – за съкращаване на сроковете, била идеята на специализирания съд и прокуратура.

Могат да се приложат европейски практики, без да се подлагат и използват за политическа употреба.

Гешев отрече медийни публикации, които го уличават, че иска присъди без доказателства.

В България държавата гони нарушителя, в Европа нарушителят гони държавата, даде пример с начина на налагането на санкциите Гешев.

Нужни са хора, които ни разбират и слушат. Липсата на чуваемост води до това, на което сме свидетели, обясни главният прокурор.

Намалял е броят на т.нар. вечни обвиняеми. Има още какво да се мисли по темата. Трябва да бъде стимулирана българската правосъдна система по-бързо да си върши работата. Недопустимо е 10 години да си обвиняем. И в Европа има процеси, които се точат с години.

Гешев призова за дебат и решения през парламента, като се ползва капацитетът на научните среди, прокуратурата и експерти юристи.

Борис Сарафов пък предупреди, че е възможно да не стигнат залите, не идват свидетели, когато са призовани по 80 свидетели. Реалните проблеми в този смисъл често не се забелязват, ако не се вземе опитът на реално действащите магистрати.

Огромен е проблемът с вещите лица и експертите медици, допълни Иван Гешев.

Набляга са на правата на нарушителя, а трябва да има баланс, категоричен е обвинител номер 1. Трябва да се промени тежкият формализъм и инструментите ни за работа, казаха Гешев и колегите му.

Налагат се определени конституционни промени. Не може в името на закона да се нарушава законът. Българската прокуратура ще участва в този дебат.

Радомир Чолаков потвърди, че ГЕРБ са за експертен, професионален, а не политически само разговор. На политическата плоскост това се превръщало в бой на гладиаторската арена, а другите гледали сеир.

Не можело правосъдната система да се оставя на резултата от прости математически сборове. Освен това реформата не трябвало да се прави на парче.

Такива били насоките и на Венецианската комисия. Цитирано бе решението по делото “Колеви срещу България”, което се ползвало като парен чук срещу правосъдната ни система.

Има риск прокуратурата да бъде обвинена, ако не се съобразява с решенията на Конституционния съд. Дискриминация или привилегия е ролята на главния прокурор?!

През закон е трудно да се постигне исканото от Венецианската комисия, нужни са конституционни промени, макар и да има риск от промяна на цялата Конституция, коментира Гешев.

Внесеният от ГЕРБ закон за контрол на главния прокурор беше най близо до Конституцията, каза Гешев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts