| | | |

Извънредно! Премиерът Гълъб Донев свиква Съвета по сигурността

Премиерът Гълъб Донев свиква Съвета по сигурността към Министерския съвет след консултациите в НАТО по член 4 от договора на Пакта след искането на Полша за активирането му предвид падането на двете руски ракети на нейна територия, убили двама цивилни.

“Експлозията на двете ракети в Полша налага спешни действия от наша страна за опазване на мира.

В постоянен контакт сме със съюзниците от НАТО и партньорите от ЕС. Следим внимателно хода на разследването.

Сдържаният тон и твърденията, основани на факти са задължително, защото става дума за война. Дрънченето на думи е излишно.

Всички предположения, преди да са изяснени фактите и обстоятелствата около инцидента в Полша, ще са спекулация, която носи риск за ескалация на конфликта и неговото евентуално разширяване”, коментира Донев преди старта на правителственото заседание.

Той изрично предупреди, че да се говори говори за войната като за видеоигра е опасно хоби.

“Войната на Русия срещу Украйна не е симулация на военна ситуация. Този военен конфликт убива невинни хора и разрушава бъдещето на Европа и света”, отсече той.

И напомни, че ситуацията сега не се изчерпва единствено с отговора на въпроса кой член от договора на НАТО ще бъде активиран.

“Сериозно предизвикателство е как да съхраним мира.

Ще свикам Съвета по сигурността веднага след консултациите на съюзниците ни в НАТО. Единството е ключово важно”, каза още Донев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts