| | | |

Кирил Петков и ПП провокираха скандал в парламента, щурмуваха трибуната ВИДЕО

Напрежение в парламентарната залата!

Опасно напрежение ескалира в пленарната зала между председателстващия заседанието Йордан Цонев (ДПС) и депутатите от “Продължаваме промяната”. Кирил Петков и Настимир Ананиев бяха най-гласовити в искането им да не започва четенето на ремонта на Изборния кодекс на второ четене.

Депутати от ПП, начело с Кирил Петков, настояват да се изкажат без да изчакат своя ред за трибуната.

снимка Кадър

Те скочиха от местата си и заградиха трибуната, на която в този момент председателят на Правната комисия Радомир Чолаков започна да чете доклада за промените в Изборния кодекс.

След кратка размяна на реплики, в които Настимир Ананиев призова Цонев да спазва правилника на Народното събрание, Цонев го изгони от днешното заседание на парламента.

От ПП обвиниха Йордан Цонев от ДПС, който води днешното заседание, че не спазва правилника на Народното събрание.

Правилникът се спазва, категоричен бе Йордан Цонев.

Той обеща, че след като шефът на правната комисия прочете доклада, ще даде възможност за процедура.

ПП обаче продължават да настоява за разместване на дневния ред. От партията твърдят, че Йордан Цонев е нарушил правилника на парламента.

Цонев подчерта че парламентът се е произнесъл с две гласувания промените в Изборния кодекс да бъдат точка втора в дневния ред.

ПП поиска Вежди Рашидов да ръководи на заседанието. Десетина депутати от ПП отказват да си седнат на местата. Въпреки че е отстранен, Настимир Ананиев не напуска заседанието.

Михал Камбарев от групата на бившите управляващи нарече Цонев – неспособен да владее залата и призова в нея да се върне титулярът Вежди Рашидов, който обаче е в “Бояна” на форум за войната по пътищата.

Цонев обясни, че на никого не е отказана процедура по искане на депутат, от която и да е група. “Дебатите са открити, не нарушавам правилника”, убеден е народният представител от ДПС.

Стигна се до процедура за отлагане на дебата по ремонта на Изборния кодекс, отново предложена от ПП, но лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се намеси и заяви, че ПП водела страната от лошо към по-лошо.

Това пък предизвика остра реакция от страна на съпредседателя на “Промяната” Асен Василев, който поиска Карадайъ да бъде отстранен от заседанието, защото е обидил над 500 000 българи.

В крайна сметка предложението за отлагане на дебата не бе прието и второто четене на ремонтирания ИК започва. С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП.

Веднага след това обаче депутатът Искрен Митев възропта срещу колежката си от ГЕРБ Анна Александрова, която изрекла непристойни думи срещу Асен Василев.

“Не отива на дама на тази възраст”, отсече той от трибуната, но с това си навлече дюдюкания от страната на ГЕРБ. Йордан Цонев пък заяви, че няма да отстрани депутатката, защото не е чул какво е изрекла.

След кратко успокояване на страстите в пленарната зала и неколкократна молба от ПП Цонев да отмени наказанието, наложено на Ананиев, той действително го стори.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts