| | | |

Кабинетът “Габровски” с програмна декларация: България трябва да излезе час по-скоро от безвремието

Моя основна цел ще бъде да се деескалира напрежението. Да се влезе в един по-нормален тон на разговори между политическите сили.

Но преди всичко да тръгнем заедно по основни цели, които сме си поставили за преодоляване на кризата. Да се избегне конфронтацията по тези теми, за да можем да изведем България от кризата, в която се намираме.

Това заяви номинираният за министър-председател от ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски на излизане от президенството, където представи на президента Радев структурата и състава на формирането от него правителство.

Малко по-късно бе разпространена и ПРОГРАМНА ДЕКЛАРАЦИЯ

ПРОГРАМНА ДЕКЛАРАЦИЯ

на проекто-кабинета с кандидат за министър-председател проф. Николай Габровски

Поемаме отговорността за съставяне на редовно правителство с пълната убеденост, че е необходимо бързо преодоляване на общественото разделение, възстановяване на диалога между партиите, прекратяване на политическата криза и избягване на каскада от предсрочни избори.

Възстановяване на доверието в институциите, постигане на обществен консенсус за провеждане на правосъдна реформа и ефективно противодействие на корупцията.

Заявяваме ясна европейска и евроатлантическа насоченост на външната политика и на политиката за сигурност и отбрана. Ефективно противодействие на всички форми на хибридна пропаганда и дезинформация.

Поставяме нуждите на всеки български гражданин като приоритет за всички институции. Готови сме да реализираме целенасочени публични инвестиции в ключови сектори за цялото общество, каквито са – образованието, здравеопазването, социалната защита.

Наред с това ще приложим бързи и ефективни антикризисни мерки, които да преодолеят предизвикателствата на икономическата криза, инфлацията и спада на икономическия растеж. Постигане на фискална устойчивост.

Готови сме да създадем условия за разгръщане на икономическия, иновационния и научния потенциал на нацията и да продължим развитието на електронното управление и услуги.

Правителството ще следва следните приоритети:

1.Разработване на Закон за държавния бюджет за 2023 г., съдържащ пакет от антикризисни мерки за ограничаване на инфлацията, за стимулиране на икономическия растеж и за стабилизиране на публичните финанси;

2.Постигане на политически и обществен консенсус за конституционни и законодателни промени в областта на правосъдието, противодействие на корупцията и повишаване на сигурността на гражданите;

3.Провеждане на ключови реформи, включително чрез План за възстановяване и устойчивост;

4.Полагане на активни политически и дипломатически усилия за приемане на България в Шенгенското пространство;

5.Мобилизиране и ангажиране на целия национален потенциал, подготовка на бизнеса, банковия сектор и гражданите за присъединяване на България към Еврозоната през 2024 година. Своевременно присъединяване на България към ОИСР;

6.Постигане на енергийна независимост, включително чрез продължаване на усилията за осигуряване на реална диверсификация на източниците на доставка;

7.Увеличаване на националните отбранителни способности в рамките на колективната отбрана на НАТО. Ускорена модернизация на въоръжените сили и повишаване на стандарта на живот на военнослужещите;

България трябва да излезе час по-скоро от безвремието и спиралата от избори.

Вниманието, енергията, времето и усилията на българските граждани трябва да бъдат насочени към постигане на общонационални цели, които гарантират сигурност, демокрация и просперитет.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts