| | |

Кирил Петков и Асен Василев потопиха след България и “Харвард”

За две години по върховете на българската изпълнителна власт – първо като служебни министри, а после като премиер и вицепремиер двойката „харвардци“ Кирил Петков и Асен Василев вероятно са допринесли и за потапянето на знаменития университет до 5-о място в световната класация на висшите учебни заведения.

Още на 2 декември 2021 г. в редакционна статия в изданието на университета – The Harvard Crimson, бордът се разграничава категорично от преекспонирането на двойката новоизлюпени политици в България за връзката им с Харвард, което те сами налагаха упорито, методично и очевидно крайно нелепо.

Ето какво се казва в редакционната статия на The Harvard Crimson:

„Въпреки това има един аспект от изборите, който ни притесни малко, макар и шегите ни, беше преекспонирането на тези двама души като възпитаници на „Харвард“.

В крайна сметка Петков и Василев са избрани от президента на България Румен Радев като министри във временното правителство на страната – от където и лансираха кампанията си – в голяма част единствено на гърба на името на „Харвард“.

Да се използва реномето на един университет като квалификация е странно и потенциално опасно по две направления:

На първо място създава фалшивата представа, че диплома от „Харвард“ веднага прави даден индивид по-способен да се справя с каквото и да и от който и да е друг – идеята съществуваща толкова в САЩ, колкото вероятно и в България.

На второ място заличава вероятно много по-значимите постижения на тези хора, различни от одобрението, което са получили на младини, при приемането си.

С тази цел се надяваме да видим бъдеще, в което се отказваме от хвърлянето на имена – колкото у нас, толкова и в далечна България – и вместо това се съсредоточим върху това което нашите „граждански лидери“, включително Петков и Василев, са направили със заслугите си, за да заслужат нашето уважение.“

Въпреки опита на борда на Харвард да се дистанцира от ширупотребата на името си, очевидно това не му е помогнал да спаси рейтинга на университета и той вече е на 5-о място в световната класация.

Пожелаваме на Харвард през 2023 да оглави класацията, след като Кирил и Асен вече не са на върха на изпълнителната власт в „далечна България“.

Честита и успешна 2023, Харвард!

Източник: plovdiv-online

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts