| | | |

БСП отказаха подкрепа на шарлатаните, отиваме към поредни предсрочни избори

„България има нужда от редовно правителство и политическа стабилност. В същото време не може да се стремим към правителство заради самото правителство или заради властта, нито пък на цената на безпринципни компромиси.“

Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от „БСП за България“ Кристиан Вигенин по време на срещата на „Продължаваме промяната“ с останалите парламентарни групи в Народното събрание.

„Днес Изпълнителното бюро на БСП съвместно с ръководството на парламентарната група разгледа внимателно предложения проект на Решение за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-ото НС.

Оценяваме позитивно желанието на „Продължаваме промяната“ да се създаде среда на диалог, като бъдат отразени и някои от приоритетите на партиите, които се съгласиха да участват в този диалог, в частност и на БСП“, каза Кристиан Вигенин по време на срещата.

Социалистът заяви, че участието на БСП в диалога с ПП досега е израз на добра воля от страна на левицата и желание да се намери изход от политическата криза.

„В същото време този процес не е, и не може да се разглежда, като процес на преговори за съставяне на правителство или подкрепа за правителство, нито като изготвяне на съвместна управленска програма“, подчерта депутатът от левицата.

Той отбеляза, че БСП споделя основните цели, които са набелязани в проекта – развитие на конкурентна иновативна икономика, гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото, постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие и намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване.

„В текста на проекта обаче са залегнали и предложения, по които нямаме съгласие – по тях не можем да правим компромиси“, отбеляза Вигенин.

Той заяви, че разминаванията засягат някои данъчни, бюджетни, социални и външнополитически въпроси, а според БСП на този етап те вече не могат да бъдат извадени, нито могат да бъдат коригирани.

Вигенин коментира и промяната на самия проект за решение:

„От декларация вече е трансформиран в проект за решение, което е много по-силно ангажиращо и евентуалното му приемане би привело задължителен характер на всеки един текст в него“, каза депутатът от левицата.

Той коментира и лансираната от ПП формула за правителство на малцинството:

„Според нас такава формула ще направи такъв тип правителство зависимо от случайни мнозинства и ще удължи политическата криза, вместо да я разреши“, каза Вигенин.

По думите му в тази посока е показателен и фактът, че на днешната среща не присъстват партии, които на практика са мнозинство – ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, които имат общо 127 народни представители.

„До момента те не се ангажираха с диалог с ПП, което ни води до заключението, че нямат намерение да подкрепят декларацията за приоритетите и да подкрепят правителство с втория мандат“, каза социалистът.

„БСП няма да подкрепи предложения проект на решение.

Заедно с това обаче потвърждаваме нашата готовност да водим конструктивен диалог, който при определени условия би могъл да доведе до избиране на редовно правителство в рамките на 48-ото НС“, каза в заключение Кристиан Вигенин.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts