| | | | |

Законът Радев-Зарков да се хвърли в коша без да стига до НС! Върло противоконституционен е!

Механизмът за разследване на главния прокурор влиза в парламентарната правна комисия на първо четене днес.

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков и неговият заместник Емил Дечев предлагат при данни за престъпление главният прокурор и неговите заместници да бъдат разследвани от върховен съдия, избиран на случаен принцип.

За коментар потърсихме бившия конституционен съдия и екс депутат Георги Марков.

снимка Архив

“Законът Радев-Зарков да се хвърли в коша без да стига до обсъждане в Народното събрание! Върло противоконституционен е!”, категоричен е Марков.

Ето какво още каза той по казуса

1.Не е работа на служебното правителство да се занимава със съдебната реформа. Това следва категорично от Тълкувателно решение номер 20 от 1992 г. на Конституционна съд. То е задължително.

Топ магистратите ясно като бял ден постановяват, че служебното правителство трябва да се занимава само с текуща управленска дейност, защото е “по служба”.

То не може да инициира трайно уреждане на обществени отношения, особено когато касаят цяла власт – третата, съдебната.

2.Това, че Радев се опитва да направи България де факто президентска република, не значи, че де юре сме станали такава и не променя служебния характер на кабинета “Донев”.

3.Работа на българските съдии по Конституция е да правораздават и решават правни спорове. Съдът е юрисдикция, а не разследващ орган.

Фигурата на разследващ върховен съдия може да се появи само чрез промяна на Конституцията. И то само от ВНС. Така е според прочутото решение номер 3/2003 г. на КС, което съм подписал.

Няма как със обикновен закон върховен съдия да разследва главен прокурор.

4.Президентът Радев има право на предложение за свикване на ВНС като за целта изготви проект за промени в основния закон.

Никой не му пречи да направи такива, включително за предсрочно освобождаване на главния прокурор.

5.Няма пречки при, недай, Боже, извършено престъпление главният прокурор да бъде разследван от всеки прокурор.

Това изрично прие КС по повод идиотщината втори главен прокурор да разследва първия, а трети – втория. Решението е отпреди 2 години и е редно Радев да го знае.

6.Нито този президент, нито този парламент имат легитимност да взимат кардинални решени за съдебната власт.

За партиите в парламента са гласували само 1/3 от избирателите, а за Радев – скромните 1,5 милиона души, с милион и кусур по-малко от гласувалите българи за президентите Желев, Стоянов и Първанов.

7.Непопълнените Конституционен съд и ВСС с изтекъл мандат, както и половин година президентско управление в парламентарна държава са ясна индикация, че сме в конституционна криза.

Няма нужда да я задълбочаване! България и без това е на колене!

Източник: Епицентър

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts