| | | |

Социалният министър: Служебното правителство не изпълнява партийната програма на БСП

Не бих приел това, че е лична критика. Както знаете, аз съм участвал в различни редовни правителства, включително в които и БСП е било част специално в областта на социалната политика.

Естествено, служебното правителство не изпълнява партийната програма на БСП и може би това е един от елементите за тази оценка.

Така министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров отговори в ефира на Би Ти Ви на обвиненията на БСП, че служебният кабинет е антисоциален.

Според него удължаването на бюджета няма да попречи на социалните плащания, а ролята на удължаващия закон е било да се гарантират размерите.

Лазаров сподели, че служебното правителство е онова, в което се случва най-подкрепен. Причината е, че премиерът Гълъб Донев е от неговия ресор, а съдействие му оказвал и финансовият министър.

Колегите му в Министерски съвет, които досега не са били министри, също се справят добре според него.

Минималната работна заплата се увеличи на годишна база, така както отчитаме инфлацията – ние отчитаме, че годишната инфлация е 16,9 на сто, а средногодишната е 15,3. Годишното увеличение на минималната работна заплата е 20%.

Това показва, че ние сме изпреварили развитието на инфлационните размери, посочи Лазаров.

Ние искахме да компенсираме инфлацията от МРЗ, а от друга да създадем условия средната работна заплата да бъде като коректив. Всъщност в момента тя отговаря на половината от средната, обясни още министърът.

Линията на бедността беше увеличена безпрецедентно с 22%. Това го усещат пряко 670 000 хора с увреждания.

Има подготвен проект за дефиниция за енергийна бедност и механизъм, по който да се изплаща подкрепа за него, разкри министърът.

Все още не е воден разговор с него да остане на поста, ако не се сформира редовно правителство с третия мандат, но изрази готовност да го направи.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts