| | | |

МЕТ се върна като доставчик на газ, но не с поръчки по мейла, а след търг

Днес в КЕВР ще се проведе открито заседание за цената през февруари

Засега тя е 135,38 лв. при 179 през януари

“МЕТ груп” се връща в доставките на природен газ за България с швейцарското си дружество “МЕТ Интернешънъл”. Това потвърдиха от “Булгаргаз”.

Уточниха обаче, че това е станало след търг, а не с поръчки с имейли, както са били първите доставки от “МЕТ Енерджи” за “Булгаргаз” веднага след спиране на доставките на горивото от “Газпром експорт”.

Начинът на доставки на газ в началото на газовата криза е обект на разследване по сигнал от депутати, като най-активен беше Делян Добрев от ГЕРБ.

Той публикува фактури на МЕТ с “Газпром” и твърдеше, че тези покупки оскъпяват газа с 30%. Добрев изчислява на 200 млн. лв. разликата в цените с надценките за т. нар. посредници.

Тогава от “МЕТ Енерджи” отговаряха, че ако не са били техните доставки, покривали 40% от потреблението на страната, е щял да бъде въведен ограничителен режим.

През октомври миналата година ДАНС, която посещаваше културно офиса на “Булгаргаз”, предостави документи на прокуратурата, а главният прокурор Иван Гешев заяви, че е образувано производство.

От “Булгаргаз” сега уточняват, че доставката на “МЕТ Интернешънъл” за февруари е след търгове при тайно класиране и с криптирани оферти.

Класирани са трима участници, като МЕТ била с най-добра оферта. Доставката от 1,5 млн. мегаватчаса е разделена между трите фирми по 500 хил. за всяка.

Кои са другите две фирми, от “Булгаргаз” не уточняват – ще ги има в решението на КЕВР за цената на газа за февруари. А нейното обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране ще е в петък.

“Булгаргаз” внесе заявление за цена от 135,38 лева за мегаватчас. От компанията коментират, че тя ще е около това ниво и може би малко по-ниска.

Причината е, че се задават студове и потреблението на газ вероятно ще се вдигне, което пък може да доведе до увеличаване на цените на нидерландската борса TTF, която е референтна за цените на търговете.

Обикновено офертите са вариация на цена на TTF плюс отстъпка.

Все пак остават 5 дни до 1 февруари, които ще окажат влияние на котировките, а оттам и на цената на газа у нас за втория месец на годината.

От доклада на КЕВР става ясно, че източниците на доставка са азерския газ по интерконектора с Гърция, втечнения, който се разтоварва на терминала при гръцкия остор “Ревитуса”, а разходите за това се поемат от “Булгаргаз”.

Източник: 24 часа

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts