| | | | | |

ЕКСКЛУЗИВНО: САЩ санкционираха българска фирма и още 22 физически лица

Министерството на финансите на САЩ наложи днес пълни блокиращи санкции срещу 22 физически лица и компании от множество страни, свързани с мрежа за заобикаляне на санкциите, подкрепяща военно-промишления комплекс на Русия, се посочва на сайта на ведомството.

През последната година министерството е санкционирало над 100 физически лица и компании,

въвлечени с дейности за заобикаляне на международните санкции и експортния контрол, наложени на Русия, се припомня в комюникето.

Сред обхванатите от новите наказателни мерки е и дружеството, регистрирано в България, “Ю-Стоун Лимитед” ЕООД (U-Stone Limited EOOD).

Дружеството е посочено като една от шест компании, за чиито собственик е регистриран базираният в Кипър търговец на оръжие Александър Волфович, който според американските власти е близък на оръжейния търговец Игор Зименков.

Фирмата, според посочената ѝ дейност в официалните регистри, се занимава с проучване, проектиране, изработване, внедряване и сервизно обслужване на програмно осигуряване, проектиране, производство и сервиз на електронни и електронно-изчислителна техника,

производствена, консултантска, посредническа и търговска дейност и услуги, както и всяка друга дейност, незабранена от закона.

Търговският регистър посочва, че в последната година дялове в спомената българска фирма са имали и Игор Зименков и Макс Борисович Пифлакс.

За управителя ѝ и съсобственик Александр Волфович е обяснено, че е “базиран в Кипър оръжеен брокер и сътрудник на мрежата на Зименков.

Освен че е собственик и директор на GBD Limited, Александр Волфович е публичен регистриран собственик на шест компании от мрежата на Зименков.

Мрежата е участвала в проекти, свързани с руските отбранителни способности, включително доставка на високотехнологични устройства след нахлуването на Русия в Украйна, сe казва в съобщението.

Ходът, който идва в момент, когато Вашингтон се стреми да увеличи натиска върху Москва заради нахлуването й в Украйна, е част от усилията на САЩ да се насочат към избягването на санкции по света и да ограничат достъпа на Русия до приходите, от които се нуждае за войната, каза Министерството на финансите на САЩ.

“Отчаяните опити на Русия да използва проксита, за да заобиколи санкциите на САЩ, показват, че санкциите са направили много по-трудно и по-скъпо за руския военно-промишлен комплекс да снабдява военната машина на Путин”, каза в изявлението заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо.

В списъка са включени санкционирани лица и компании, регистрирани още и в Кипър, Израел и Сингапур и др.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Интернет

Similar Posts