| | | |

Карадайъ посочи разликата между “Магнитски” и NEXO и каза: ДПС ще е част от мнозинството на следващото правителство

“Не бих казал, че имаме нова цел”

ДПС няма да влиза в предизборни коалиции.

Днешното заседание на ДПС взе съответните решения след указа на президента за следващите ненужни предсрочни парламентарни избори. Ние ще се явим самостоятелно на вота.

Това заяви в ефира на БНТ лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Не бих казал, че ние сме причината да се развали парламентът. Разделителните линии спрямо ДПС не са основна причина.

Има предварително начертани много червени линии. В България трябва да се научим на коалиционна култура“, смята лидерът на ДПС.

Според него заради партийния егоизъм понякога не се е отстъпвало през изминалите месеци.

„В предизборната си кампания за 48-то НС, ако сме критикували политики на други политически партии, сме го правели за да покажем нашата алтернатива. Никога обаче не сме казвали кои са добри и лоши.

Ние знаем, че предизборната кампания, по начина, по който се води, трябва да създаде условия, за да може след изборите на има диалог за преодоляване на политическата криза в страната“, каза още Карадайъ.

„Ние не оспорваме санкциите „Магнитски“. Те имат своето действие на територията на САЩ. Г-н Пеевски ги е обжалвал в съда в САЩ. Дотук толкова.

От друга страна обаче, имаше едни решения и на МФ и на други органи, които съдът ги обяви за противозаконни в България.

От тази гледна точка, ние ДПС, след административната санкция „Магнитски“, специално за колегата Пеевски, ние направихме абсолютно всичко, за да се изследват всички онези публични теми, които са в самата санкция“, каза той.

„Днес приехме процедурните правила за номиниране и издигане на кандидати от ДПС. Г-н Пеевски, ако получи достатъчно номинации, ще бъде част от листите и част от следващия парламент.

Административната санкция е за територията на САЩ и е обжалвана от г-н Пеевски“, подчерта отново той.

„За Nexo картината как изглежда – разследване на американската прокуратура, признаване на вина, плащане на милиони санкции. Това е доказана вина и престъпление и ние го коментираме, като факт. От друга страна при „Магнитски“ има административна санкция, която е обжалвана в съда“, каза Карадайъ.

Според него изборните резултати ще дадат формулата на следващото управление.

Изборните резултати ще дадат и формулата за следващо управление. ДПС ще бъде част от мнозинството, което ще излъчи следващия редовен кабинет, каза още той.

“Политическата криза в България трябва да бъде преодоляна, за да се преодолеят и другите кризи. Без да преодолеем нея, трудно бихме решили всички останали проблеми”, каза още той.

„Политическите партии, ако застанат откровено пред българите с политическите си програми, без да чертаят разделителни линии, без да играят на лоши и добри и на месиянство или да лепят черни етикети на опонентите си,

считам, че може да има добра предизборна основа, за да може след изборите, да се направи редовен кабинет“, каза той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts