| | | |

Министър Росен Христов: 33 доставки на газ били без сертификат за произход. Вероятно – руски

33 доставки на природен газ са били без сертификат за произход.

Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов по bTV.

Според него доставчиците са имали договор с “Газпром” и оттам високата степен на съмнения, че след спирането на руския газ за България по дългосрочния договор е купуван пак руски, но с 30% по-скъп.

Не можеш да прекъснеш дългосрочен договор, без да осигурил алтернатива. Газ на каквато и да е цена не ни трябва. Не само че прекъсваш доставки, а месеци наред купуваш руски газ, казва още Христов.

Министърът заяви, че сега доставчиците подписват сертификати за произход, количествата са осигурени, както и инфраструктурата в Гърция и Турция, скоро ще се обявят търгове за дългосрочни доставки.

По повод евентуални арбитражни спорове по спрените доставки той заяви:

“Изясняваме наши претенции към “Газпром”, готвим защита при техни претенции. Както ни посъветват юристите, така ще постъпим, затова работим с международни кантори.

Да сте чули юрист да коментира казуса, темата е в устата на така наречените експерти”, допълни министърът и коментира, че юрист, който не е чел договора, не е специализирал швейцарско право, няма как да коментира, “затова работим с кантора, която е специализирала.

Следващият месец ще имаме анализ, който ще ни даде съвет как да постъпим в ситуацията”.

За Александър Николов имаше доклади в министерството. Още на втората-третата седмица направих промяна в ръководството и той бе освободен.

Тогава доста медии и политици се обявиха в негова защита, но очевидно решението ми е било правилно.

По думите му е имало доклади, от които е ставало ясно, че бившият шеф на АЕЦ “Козлодуй” е прокарвал интереси.

Росен Христов обобщи, че обвиненията съвпадат с тези, които са отправени по “Магнитски”.

“Реагирах на данни, които съществуваха. Тези доклади бяха изпратени до много служби.

Учудващо, че предишното управление не е предприело нещо по казуса. Става въпрос за съмнения с договори, свързани лица. Договори с фирми, които представляват свързани лица, защитават се определени интереси.

За всякакви работи, свързани с експлоатацията и поддръжката на АЕЦ „Козлодуй“. Материалите са вече изпратени по службите. Очевидно зад океана имат наблюдения. Информацията съвпада.

Жалко е, че сами не инициираме по-активни действия, но пък приветстваме всякаква помощ”, добави той.

Росен Христов посочи като грешка енргетиката и политиката да се смесват.

“Корупция с политическа протекция. Нещата трябва да се гледат експертно и да се действа без политизиране”, категоричен бе министърът.

Той посочи още, че и в Министерство на енергетиката няма информация, че бащата на Кирил Петков е бил командирован в Турция за да договаря доставки за газ, каквито обвинения отправи в интервю бившият зам.-министър на енергетиката Пламен Данаилов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts