| | | |

Радев: Някой явно иска да влезем в еврозоната през задния вход, както някои направиха в политиката

“Не мисля, че е застрашен изборният процес”

Очаквам в работата на ЦИК и на всички органи, ангажирани с изборите, да има повече прозрачност. Нека допълнително да не обезличаваме машинното гласуване.

Това коментира президентът Румен Радев след решение на Комисията за броенето на хартиените и машинните гласове.

Не трябва да се насажда недоверие в изборния процес, за това призова президентът пред медиите.

И без това избирателната активност не е на нивото, на което трябва да бъде, допълни държавният глава.

По повод напрежението около Централната избирателна комисия заради решението й изборните резултати да се вписват само в една графа – сумарно от вота на хартия и на машина, и последвалата оставка на Цветозар Томов като говоритгел на ЦИК, президентът Радев беше категоричен:

“Централната избирателна комисия е независим орган и не трябва да има никакво външно вмешателство в нейната работа”.

“Аз очаквам от всички институции, ангажирани с изборния процес, да увеличават доверието в изборите, а не да водят до ерозирането на това доверие”, допълни той.

Президентът коментира и влизанто на страната в еврозоната.

Според Радев служебното правителство е постигнало най-големия напредък към еврозоната – подписването на Меморандума за производство на евромонетите. Той обаче уточни:

„Служебното правителство не може да компенсира липсата на политическа воля от партиите в предишния парламент, които отказаха да приемат законите за еврозоната”.

“Някой явно иска да влезем в еврозоната през задния вход, както някои направиха в политиката. Влизането в еврозоната не е вид надхитряване или шмекеруване.

Тази инфлация, която в момента ни спира за влизане в еврозоната, се дължи на предишни управленски решения”, заяви Радев в коментар по темата, че от 1 януари 2024 година страната ни няма да стане част от еврозоната.

Президентът коментира и случая “Локорско”:

“Тази нулева миграция означава политика на снишаване и бездействие. Нека си спомним Лъвов мост. Хората масово напускаха това място, защото това беше легалният пункт за събиране на нелегални мигранти”.

Според Румен Радев малките осъдителни присъди у нас са вид покана към трафикантите.

Очаквайте подробности!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts