| | | |

Голям скандал: Румъния ни отмъкна баницата, посяга и към пелина с одобрението на Брюксел

„Добруджанската баница“ ще бъде регистрирана като защитен географски продукт на Румъния, а не на България, съобщава телевизия Диджи 24, цитирана от БТА.

Стъпките за европейско признаване на този продукт започват през 2017 г., а през май 2019 г. досието е изпратено на Европейската комисия в електронната система “eAmbrosia”.

Заявлението е публикувано в Официален вестник на ЕС през февруари 2021 г., като впоследствие България представя мотивирано възражение.

През юли 2021 г. Европейската комисия кани двете страни на консултации, припомня предисторията на спора телевизия Диджи 24.

Географските означения защитават продуктите срещу злоупотреба или имитация на регистрираното наименование и гарантират истинския произход на продукта пред клиентите.

Тези правила гарантират, че всички производители във въпросния географски район имат колективни права върху продукта, при условие че са изпълнени определени изисквания, пояснява ЕС на официалния си сайт.

След близо две години „решителна съпротива“ на съседите на юг от Дунава, Румъния спечели правото върху защитено географско означение на „Добруджанската баница“, съобщава румънската телевизия Диджи 24.

Сега Румъния ще получи европейско признание чрез регистрацията на продукта с всички произлизащи от това права за неограничен период от време.

“Противопоставянето на България се основава на общата история на региона Добруджа, която включва и територия в България, а нашите съседи се противопоставят решително и трайно в продължение на почти две години”, заяви пред Аджерпрес Йонуц Дяконяса, съветник в министерството на земеделието.

Той уточни, че България ще получи право да използва наименованието, но само на местно ниво, в региона на юг от окръг Констанца и без признаване като защитено географско означение за период от 10 години, въпреки че първоначално е поискала 15 години.

Българските съседи също така няма да могат да изнасят продукта с наименование, преведено на румънски език като “Добруджанска баница”, заяви съветникът в министерството на земеделието.

До момента Румъния има 10 продукта, признати по европейските схеми за качество, от които девет са защитен географски продукт.

Това са сливов маджун от Тополовени, салам от Сибиу, пушен Новак от Бърсей, пушена дунавска скумрия, суджуци от Плешкой, сирене „Телемя“ от Сибиу, кашкавал от Съвени, салата от хайвер на щука от Тулча, традиционна салата от хайвер на шаран.

Сиренето „Телемя от Ибънещ“ е със защитено наименование за произход.

Същевременно на европейско равнище са регистрирани и румънски спиртни напитки, съответно в категорията плодови спиртни напитки и винени спиртни напитки.

На ниво министерство на земеделието и развитието на селските райони се провеждат конкретни действия, насочени към регистриране на продукта “Пелин“”, произвеждан в категорията на ароматизираните напитки, в европейските системи за качество.

Седем други продукта, подадени за регистрация, са в напреднал стадий, информира още Диджи 24.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts