| | | |

Симеон Дянков: Не сме имали толкова голям дефицит от 25 години

В последните две години постоянно се трупаха разходи, а приходите бяха такива, каквито са и даже намаляха заради популистични действия

За първи път от 25 години България има толкова голям дефицит в бюджета.

Това заяви в ефира на „Събуди се по Нова телевизия бившия финансов министър и финансист Симеон Дянков. И допълни, че очаква по-сериозни мерки от просто „затягане на коланите”.

„Стана време за редовния бюджет за 2023 г. По закон той трябва да се приеме през април. За това, според мен, финансовата министърка излезе с тези тревожни прогнози, по-емоционално, отколкото е редно”, каза още Дянков.

По данни на МФ се очаква бюджетен дефицит от 7%. Според финансиста обаче той ще е около 9%.

„В последните две години постоянно се трупаха разходи, а приходите бяха такива, каквито са и даже намаляха заради популистични действия“, посочи той.

По думите му, прогнозата за 7% дефицит в държавния бюджет всъщност е по-оптимистична. Според него, дефицитът по-скоро излиза 8,5-9%

„България дефицит от над 7% не е имала над 25 години. Последният път е 1998. Помним тогава какво се случи – огромна банкова криза, последваща инфлация и обедняване“, припомни Дянков.

„Означава не просто някъде да се намалят разходите, а означава вдигане на данъци. Според мен, основната тема, която се избягва от служебното правителство – защо не се отрежат енергийните помощи за бизнеси. Това ще е достатъчно да се затвори дефицитът“, смята той.

„Това според мен е най-странната част от това съобщение. Това е лесно решение, може да се вземе от Министерски съвет. То с една стъпка решава веднага проблема за свръхдефицита. Пак ще има дефицит, но няма да е 7-8%“, уточни Дянков.

Служебното правителство избягва темата за спирането на енергийните помощи за бизнеса, твърди Симеон Дянков.

Според него това е така, защото правителството се страхува бизнесът да не се обърне срещу кабинета и президентството.

„Там отиват към 13 млрд. лв. за година. Това ще е достатъчно, за да се покрие дефицитът”, увери финансистът.

По думите му има три стъпки, които трябва да се предприемат в сегашната криза – да се върне 20-процентното ДДС за някои стоки и услуги, да се спрат енергийните помощи за бизнеса и да се види къде може големи групи разходи да се намалят.

По отношение на идеята за облагане на свръхпечалбата, Дянков коментира: „Първо трябва да се приеме какво е свръхпечалба. Няма дефиниция. Второ, по какъв начин ще се изчислява в различните сектори“.

„Това е по-скоро едно популистично пожелание“, обобщи той.

Според него, мерките за излизане от свръхдефицита у нас трябва да са много бързи и да се приложат в следващите няколко месеца.

Те са три: „За някои стоки и услуги ДДС да се върне на 20%. Свалянето на енергийните помощи за бизнеса. Къде могат на големи групи разходите да се намалят. Инфраструктурните проекти да се спрат, както бяха спрени миналата година“.

„Без редовно правителство никой в парламента няма да гласува нито една от тези мерки“, каза бившият финансов министър.

„Аз очаквам този бюджет, ако влезе в парламента, дефицитът да се увеличи до 9-10%.

Която и да е партия в парламента, няма да си позволи да каже – хайде да увеличим ДДС, хайде да намалим енергийните помощи“, заяви Дянков.

„Няма риск за валутния борд – това е важно да се каже. Точно затова е сложен. Социалните помощи и плащания даже има някакви възможности да се увеличат“, обясни той.

„Отдалечаваме се от еврозоната. В Брюксел наблюдавах първите изявления и реакции от страна на ЕК, което е учудване. Те са свикнали толкова време вече България да е сред най-дисциплинираните в ЕС финансово.

Беше им трудно за вярване, че сме стигнали до такъв проблем“, посочи Дянков.

„Трябва да вземем допълнително дълг, за да погасим някои от дълговете, които сега имаме. Следващият ни дълг ще бъде на много по-висока цена, от която можеше да бъде“, посочи той.

„Идват два удара едновременно – удар върху публичните финанси и заеми, на които ще им се увеличи цената. Заемите към бизнесите и домакинствата също ще се увеличат“, предупреди Дянков.

„Банките ще почнат да дават по-малко кредити, защото на тези по-високи лихви виждат, че се задават възможности неплатежоспособност“, посочи той.

„Двуцифрената инфлация ще остане в България поне до есента. Няма да си отиде пролетта, както говорят някои от нашите министри“, уточни той.

Бившият финансов министър коментира и фалита на две големи банки в САЩ:

„Това, което преди 15 години доведе до глобална финансова криза, започна да се развива в САЩ. Ще доведе до още по-бързо увеличаване на лихвените проценти в Европа поне“.

„Според мен няма да има редовен кабинет, колкото и да ми се иска това да стане“, прогнозира Дянков.

„Ще се върви към някакъв процес да се направи някакъв технически кабинет. Вървим към поредни избори. Ситуацията започва да става все по-сложна и хората почват да я чувстват“, каза още той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts