| | | |

“Хюриет”: ДПС се активизира в Турция, иска над 40 депутати и участие във властта

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова около 300 хиляди избиратели с българско гражданство в Турция да отидат до урните на 2 април.

Целта на партията е да спечели над 40 депутатски места на предсрочните парламентарни избори и да участва във властта под формата на „двупартийна коалиция“.

Това пише местният вестник „Хюриет“, като цитира изявление на Карадайъ, направено в Истанбул.

Той е казал пред изданието:

„Ако минем 40 (мандата), можем да участваме в двупартийна коалиция. Ако надхвърлим 40, можем да достигнем числото 121 с партньор“.

В 48-ото Народно събрание ДПС имаше 36 народни представители.

Обяснявайки, че съюзът на двете най-големи формации ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е трудно постижим, Карадайъ заявява, че това дава шанс на ДПС да станат партньор във властта с която и да е от тях.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се доближават до 80 депутати според социологическите проучвания, а Карадайъ казва, че за партията му няма “червена линия”.

“В ЕС 60 милиарда лева чакат да бъдат усвоени в България. Тези пари не идват, защото не може да се създаде правителство и да се напишат нужните програми”, казва още Карадайъ пред изданието.

Лидерът на ДПС иска поне един от всеки трима гласоподаватели в Турция да отиде до урните.

“На президентските избори през 2021 г. имаше 100-хилядна избирателна активност. Нашата цел е да стигнем отново това число”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts