| | | |

Коалиционна война: Преференции скараха ПП и ДБ

Разместване в листите
Отпадат протежета на Николай Събев и Радостин Василев

Преференции предизвикаха нови разправии в младата коалиция на ПП/ДБ след вота на 2 април. Причината е, че “Да, България” ще има повече депутати в новия парламент от полагащите ѝ се според пропорциите в предишното НС.

ПП и ДБ се разбраха още преди да се коалират, че ще разпределят 73 депутати (колкото бяха в предишния парламент) реципрочно – 53 на “Промяната” и 20 на “Демократична България”.

Сметката обаче се оказа сгрешена, защото коалицията общо вкара 64 народни представители в 49-то НС.

Освен, че общо са с 9 по-малко от планираното, партията на Кирил Петков и Асен Василев губи петима депутати, изхвърлени от ДБ заради преференциите.

Този сценарий се повтори в Пловдив, Варна, Бургас, Плевен и Русе.

В Пловдив Милен Матеев от ПП е изместен от Манол Пейков от ДБ. Във Варна номер 7 в листата Стела Николова изхвърли шефа на здравната комисия в 48 НС доц. д-р Антон Тонев от ПП.

В Бургас Димитър Найденов от ДБ, въпреки че беше извън сметките, сложен на неизбираемото шесто място, влиза. За сметка на кандидата на ПП Богомил Петков.

Плевенчани също наказаха ПП, пускайки в парламента Свилен Трифонов, а не втория в листата Деян Петков, протеже на водача Радостин Василев.

Най-тежък е скандалът в Русе, където петият Иван Белчев със скромни усилия и едва 236 преференции изхвърля втората Рена Стефанова от ПП, за която преференциалният вот е едва 135 гласа.

Проблемът в Русе е, че Стефанова е лична номинация на един от големите донори на ПП – бившият транспортен министър Николай Събев.

Така със слаб резултат и разместване, 53-мата депутати на “Промяната” вероятно ще се окажат 38, а 20-те на ДБ, като се тегли чертата, ще са 26.

Източник: Труд

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts