| | | |

Борислав Цеков с гореща прогноза за коалицията на Добрите сили

Не очаквам коалицията на ПП и ДБ да се разцепи показно.

Това каза пред Нова телевизия юристът Борислав Цеков.

“Утре ще видим решението им. Те ще изчакат да видят формулата, която ще предложи ГЕРБ.

За мен, като наблюдател на процесите, са по-важни два императива – възстановяването на парламентарната република и възстановяването на активния статус на България като член на ЕС и НАТО в контекста на руската агресия.

В “Демократична България” много добре разбират колко хлъзгава е почвата, по която ще вървят, защото от гледище на втория императив, оценката, включително и външна, която ще се дава за тях, може да ги вкара в една доста сивкава зона.

Всичко е въпрос вече на политическа тактика.

Голяма част от обществото иска правителство. От друга страна, партиите, включително ГЕРБ и ПП-ДБ, казват: как да обясним на избирателите си.

И аз се запитах – ами как в предното правителство различните партии обясниха, че влизат в коалиция с БСП. Тогава се създаде едно правителство от комунисти и антикомунисти, русофили и русофоби, НАТО-вци и антиНАТО-вци, патриоти и космополити.

Беше тюрлюгювеч. Затова беше и нестабилно. Но ако политиците имат воля да предприемат определени действия, обяснението пред избирателите е част от тяхната работа”, каза още той.

“Аз очаквам, че ще има програмно правителство. Но това, което не бих искал да видя като гражданин и човек с дълга политическа памет, е експертно правителство в стил “Беров”.

Това не искам да видя. Тоест, трябва да има ясна политическа отговорност.

ГЕРБ нека да излъчват и да събират подкрепа. Но трябва да е ясно, че това е правителство с мандат на тези партии, които ще застанат зад него”, обясни още Цеков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts