| | | |

МВнР съобщи в колко секции в чужбина машините са дали фира

В чужбина изборите бяха проведени в 737 секции в 61 държави. Протекоха спокойно при добра органзиация. Струпванията в секциите се дължаха на неща извън организацията, която беше създадена. Министерство на външните работи отчита успешното провеждане на изборите.

Това заяви външният министър Николай Милков по време на брифинг.

Процесът беше организиран успешно. В 245 секции се проведе машинно гласуване.

В шест от секции възникна проблем с машините, като в четири от тях става въпрос за технически неизправности, в два от случаите става дума за изчерпване на лентата за отпечатване на резултата, отбеляза Милков.

Ние трябваше да предложим и да съдействаме на ЦИК за избирателните комисии, това са над 4000 човека.

1900 представители на политически партии, 1500 представители на българските общности зад гарница, 737 държавни служители, както и бяха определени 1600 резервни членове.

Тази мярка е необходима, защото често пъти имаме неявяване на членове, обикновено това са представители на политическите партии.

Неявяването им може да доведе до започване на работа в непълен състав, или ако не се явят представители комисията да не може да започне работа.

За пореден път апелирам към политическите партии да ангажират хората си с отговорност да участват в изборите. Ние имаме пълна готовност за назначаване на резервните членове на избирателните комисии, подчерта външният министър.

Относно гласуването, Милков отчита:

Гласували са 185 000. български граждани. Най-много гласоподаватели е имало в Турция, следвани от Великобритания, Германия, Испания, САЩ.

За разлика от предходни ситуации, от страна на ЦИК беше създадена по-добра организация на работата за приемане и обработка на протоколите.

Процесът по организация на изборите за МВнР не е завършил все още. Остава ни прибирането на изборните книжа, материалите и машините, особено от по-далечните дестинации.

Наблюдателите от ОССЕ отчитат, че значителен брой от членовете на секционните избирателни комисии са били сменени или са се отказали непосредствено преди изборите.

Много са положителните констатации – изборите са организирани успешно, в конкурентна среда, при добро управление на изборната администрация.

Изборният процес е получил широко медийно отразяване, което се отчита като предимство. Изпълнени са редица препоръки, насочени към процеса, коментира министър Милков.

Не се стигна до избирането на кандидат за български посланик за Украйна. Въпросът остава за следващия пакет посланици, които може би следващ кабинет ще предложи.

Планираме възстановяване на работата на генералното ни консулство в Одеса. Украйна не е изпусната от погледа ни по отношение на дипломатическите ни отношения, посочи още министър Милков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts