| | | |

Виктор Николаев провокира Росен Желязков с въпроси, ето какво му каза той за ПП и “синдрома на жертвите”

Началото на политическата седмица вещае интересни събития. Такива крайни твърдения “няма с този мандат” и “без участието на ГЕРБ”, трябва да се правят след като мине лидерската среща. Трябва да има такава, защото е най-естественото.

Това заяви председателят на НС Росен Желязков пред Нова тв.

По думите му разговорите с ПП-ДБ преминават в тона на добрите политически практики.

„Когато две политически формации, които са били антагонисти в предизборната кампания, съумеят бързо да седнат на масата и да разговарят за общи приоритети, това показва по-висока политическа култура, отколкото наблюдавахме през последните две години.

Това на нас ни даде основание да смятаме, че наистина има възможност първата и втората политическа сила да вървят към съвместно управление с много ясен хоризонт и приоритети”, посочи той.

И допълни:

„Когато едната политическа сила, и то преди лидерите да седнат на масата на разговорите и да дефинират ясното си политическото си поведение – заяви, че иска подкрепа без каквото и да се съгласяват на каквото и да било участие в съвместното управление – означава, че се поставят условия, на които сякаш да се откаже”.

Според него, когато се прави мнозинство за управление, за да може изпълнителната власт да може да върши своята дейност чрез парламента – тогава отговорността означава, че първата и втората политическа формация управляват съвместно.

„Това означава съвместна отговорност за управление.

През последните две години стигнахме до там да се обвиняваме за ситуации в по-близкото и по-далечното минало. затова всички сме отговорни да седнем и да направи така, че тази държава да се развива предсказуемо и стабилно.

Увлечени в това, какво очаква партийният електорат не виждаме докъде се докарваме”.

Вие…”, понечи да каже Желязков, но Виктор Николаев поиска бързо да му зададе друг въпрос.

Председателят на НС уважително замълча и изчака водещия, за да продължи.

“Увлечени в това какво очаква партийния електорат, не виждате до къде се докарваме. Поставят се метафорични теми, че ГЕРБ не може да участва в управлението, защото би било пералня. Ако подкрепяме едно правителство на малцинството, това препране ли ще бъде, или изпиране”, попита той.


“Не сме изненадани от ПП. Можеха да постъпят по-отговорно. “Ние като втора политическа сила с 64 депутати”, казват, че искат подкрепа от всички. Искат да влязат в синдрома на жертвата. Всички са виновни, ние сме невинни и търсим оправдание.

Ние нямаме политически различия с втората политическа формация, но когато попитаме избирателите какво мислят, всичко отива в канала”, каза още Желязков.

Той коментира идеята на Кирил Петков ГЕРБ да има постоянен парламентарен контрол, с който да вика министрите и да ги контролира.

“На мен ми се видя доста екзотично, но то като че ли екзотиката стана водещ лайт мотив. Прилича на някакво партийно разделение на властите.

Изпълнителната власт на ПП, законодателната на ГЕРБ, добре, че не стана въпрос къде е съдебната.

Участието в правителство ангажира участника. Когато се дава подкрепа, се очаква да се участва. Правителство на малцинството очаква да бъде свалено в един момент. И то ще работи така”, обясни Желязков.

Според него задължително трябва да има лидерска среща.

“Докато не отмине дистанцираното говорене и не се стигне до разговор очи в очи, не можем да коментираме.

Ако мандатът бъде връчен в сряда, тогава до следващата сряда ще вземем решение за поведението ни, ще потърсим подкрепа от всички.

Възможно е да е като Габровски, възможно е да е партиен кабинет. Няма да се водят разговори с други формации, освен ПП и ДБ.

Ако не подкрепят първия мандат, вторият изглежда обречен”, категоричен е председателят на НС.

“Ние не искаме да повтаряме какво са направили, защото това не води напред. Не е благоприятно, защото това се прави, за да се скараме, а не за да се сдобрим”, обясни той.

Няма да връщаме мандата, ще предложим правителство с широка подкрепа

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts