| | | |

Акад. Денков сецна ГЕРБ за ултиматума: Колегите преиграват!

“Обсъждаме Министерски съвет, представен от “Продължаваме промяната – Демократична България”.

Това заяви акад. Николай Денков в ефира на БНТ по повод срещата с ГЕРБ.

“Не разбрах защо са дошли всички колеги от ГЕРБ. Целта на тази среща бе друга – да обясним какъв ще бъде подходът, по който ще подготвим управленската програма, така че, когато бъде готов първият вариант, да може да го обсъдим, без да има изненади”, коментира той численото превъзходство на ГЕРБ.

“Ние смятаме, че трябва да подготвим програма за 18 месеца, до края на 2024 г. Това е добре да се каже предварително, за да няма други очаквания.

Освен това е добре да обсъдят експертите между нашите 2 парламентарни групи, но и с другите групи, какви са най-важните спешни, достатъчно осигурени бюджетни мерки, които може да изпълним в този период”, посочи Денков.

Той обясни, че целта на срещата е била да се уточни как да се организира процес, който да доведе до програма за 18 месеца на МС, която трябва да се гласува в комплект със състав и която би могла да получи подкрепа в пленарна зала.

И уточни – ПП ще подготвят програмата, но ще има дискусии и с експерти. Медиите били интерпретирали думите на Асен Василев, той не бил казал, че двете формации ще пишат общ документ.

“Ще тръгнем от нашата предизборна платформа. Успоредно с това ще се обсъжда с другите експерти, за да знаем, че има документ, който би могъл да получи подкрепа”, заяви Денков. И заяви, че ГЕРБ също могат да си предложат и МС, и програма

По думите му е очевидно, че е необходима подкрепата и на други парламентарни сили.

Добронамереният прочит от наша страна е, че става дума за недоразумение. Когато се гласува за един Министерски съвет, се гласува структура и програма. Очевидно е необходима подкрепата и на други парламентарни групи за дадена програма.

Вече има решение на парламентарната ни група, че ще подготвим програма за 18 месеца, защото в тази политическа несигурност, би било нереалистично.

Малко пресилват колегите от ГЕРБ ситуацията, това е тяхно предложение да се действа по този начин. Опитваме се да изградим процес, който да даде резултат.

Ако нещо може да се направи е на базата на добронамерена дискусия, ако някой ще поставя ултиматуми, имат пълната свобода да правят всичко, което са решили”, допълни Денков.

Според него има противоречие – от една страна ГЕРБ искат да влязат в процеса, от друга казват “вие трябва да сте готови”.

“Няма как едновременно и да бъдат част от процеса, и да поставят ултиматуми. Програмата ще бъде обсъдена с експерти”, добави Николай Денков.

Той настоя, че никога не е имало промяна в позицията на ПП-ДБ спрямо ГЕРБ.

„В момента имаме възможност да направим нещо, за да не отидем отново на избори“, каза още той.

Припомняме, че по-рано Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви след срещата, че ако до неделя не им се представи състав на кабинет, ще считат, че илюзията, че може да се говори сериозно за стабилно правителство, не е лишена от смисъл.

“Тоест всичко това за голямата отговорност на някого е било илюзорно”, каза още тя.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts