| | | | |

ЕКСКЛУЗИВНО! Сметната палата дава “Да, България” и ИТН на прокуратурата

Сметната палата е открила несъответствия във финансовите отчети на две партии – „Да, България“ (част от ДБ) с председател Христо Иванов и „Има такъв народ“ с лидер Слави Трифонов.

Това става ясно от публикуван от институцията одитен доклад от проверка на финансовата дейност и имуществото на партиите през 2021 г.

Той е приет с Решение №093 на Сметната палата от 6 април тази година. Проверени са 38 партии.


В него пише, че „Да, България“ е дадена на Софийска градска прокуратура на основание чл. 36, ал. 2 от Закона за политическите партии. Това означава, че не е за престъпление, а за несъответствия.

Ако се стигне до системни нарушения, прокуратурата може да поиска от Софийски градски съд разпускане на конкретната политическа партия. Това е предвидено в закона при установени от Сметната палата нарушения при набирането или разходването на средства, управление на имущество и др.

Специално за несъответствията на „Да, България“ става ясно, че 9760 лева са били отчетени като разход за дарение на партията към Фондация „Заедно в час“, но сумата е платена от личната сметка на Христо Иванов.

Пред „Медиапул“ бившият правосъден министър от „Демократична България“ Надежда Йорданова е коментирала, че не знае за одита.

„От това, което разбирам, не става дума за данни за престъпления. „Да, България“ не за първи път е обект на подобни действия от различни органи“, казва тя.

Според палатата предоставеният финансов отчет от партията съдържа „неправилни отчитания и несъответствия с приложимата рамка за отчитане на дейността на политическите партии, в т.ч. Закона за счетоводството, приложимите счетоводни стандарти и вътрешни актове на партията”.


Добавя се, че са получени три дарения от юридически лица след решението на Конституционния съд от 27 април 2021 г., което ги забранява, макар че впоследствие са върнати.

Приходи от държавна субсидия в размер на 280 717 лв. не са отразени в перо “Други приходи” в Отчета за приходите и разходите (ОПР) за 2021 г.

Отчетените приходи от дарения в годишния финансов отчет за 2021 г. са с 23 261 лв. по-малко от декларираните от партията с декларацията по чл. 34 от Закона за политическите партии.

Отразените приходи от членски внос в ГФО за 2021 г. не съответстват на отчетените по съответната приходна счетоводна сметка, като са с 280 717 лв. повече.

В публичния регистър партията не е публикувала и декларации за произход на средствата за 332 дарения, с което е нарушен законът, считат от Сметната палата.

За “Има такъв народ” основанието за пращането им на прокуратурата е чл. 58, ал. 1 от Закона за Сметната палата.

Той гласи, че “при наличие на данни за престъпление Сметната палата изпраща одитния доклад и материалите към него на прокуратурата”.

Липсват подробности, защото частите от одита, в които е описано нарушението на партията, са заличени. Според “Медиапул”, които първи писаха за одитния доклад, става въпрос за средства, които не са разходвани по предназначение.

Припомняме, че през януари депутатите от 48-ото Народно събрание от ГЕРБ, БСП и ДПС отстраниха тогавашния председател на Сметната палата Цветан Цветков.

Точно тези партии бяха вносители на проекторешението, като от ГЕРБ настояваха палатата да осъществи по-мащабна проверка на произхода на средствата, дарени от служители на компанията „Нексо“ на „Демократична България“.


Преди това стана ясно, че няколко души от атакуваната от прокуратурата криптобанка бяха дарили в полза на ДБ. Сумите бяха декларирани пред Сметната палата.

Цветков беше заменен на поста председател на палатата от Горица Грънчарова-Кожарева, която е съпруга на прокурора Михаил Кожарев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts