| | | |

Кирил Петков превъзбуден: Асен Василев е най-добрият финансов експерт

“В някои ситуации трябва да направиш стъпка назад. За всяка една стъпка това правителство на малцинството ще трябва да бъде подкрепено от 120 депутата.

Осъзнах колко е важно да оценим сложната политическата ситуация – искахме да докажем, че това правителство е направено за да свърши работа”,

така бившият премиер и съпредседател на “Продължаваме промяната” (ПП) Кирил Петков отговори на въпрос на Цветанка Ризова по бТВ защо не е част от кабинета “Денков”, който по-рано днес с “Демократична България” представиха.

“Аз, Христо Иванов, ген. Атанасов и Владислав Панев, всички заедно решихме, че няма да сме част от кабинета, като дадохме пълна свобода на акад. Николай Денков да си избере екип, с който да свърши работата.

Осъзнахме, че “ярко присъствие” в този кабинет не е нужно, а трябваше да намерим точните лица”, изтъкна той.

Относно присъствието на Асен Василев, който е гласен за министър на финансите, Петков заяви:

“Първата работа на този кабинет е да се приеме бюджет, който да е с 3 процента дефицит – а Асен Василев е най-добрият финансов експерт”.

Първата работа на този кабинет е да внесе нов бюджет, а на нас ни трябва най-добрият експерт, който да е до премиера, за да стигнем до 3% дефицит, подчерта втори път той

“Всички трябва да са наясно какво да очакват от нас. Този път казваме – вижте – ето я програмата – его ги хората.

Ярките политически лица отстъпват назад. Това са хора, които имат доверието и на Христо Иванов.

Божидар Божанов например каза, че той ще е много по-силен в тази ситуация, ако е в парламента. Неговият заместник ще се справи.

Няма обидени, всички ние сме много щастливи да представим този кабинет, който би свършил работа, ако мандатът стигне до нас. Сложихме всички карти на масата – искаме ясна програма, ясни хора и всеки трябва да си носи кръста”, посочи Петков.

Разбираме, че в момента е много сложно – и на ГЕРБ им е много сложно. Но една подкрепа не може да бъде базирана на хора, а на политики.

Не сме готови да търгуваме подкрепа за места в кабинета. Акад. Денков трябва да има свободата да си избира хората

Ето днес, Денков го каза даже смешно – ако от едната страна е Делян Добрев, от другата страна Асен Василев и аз по средата, какво се случва, припомни думите на кандидатът за премиер Петков.

Някои от важните комисии в парламента сме готови да отстъпим, увери лидерът на ПП.

Съдниците на политическите действия са българските граждани. Днес показахме какво е да си отговорен, ако някой се опитва да прави политически шмекерии, публиката гледа, заяви Петков.

Трябва да си разделим комисиите, а ако се приеме правителство на малцинството, тогава ще преотстъпим някои от местата, заяви Петков.

Готови сме големите проекти, да бъдат заложени примерно в регионалната комисия – тя да координира и одобрява като препоръки, за да се види колко прозрачно действаме, заяви съпредседателят на ПП.

Лидерството е да разбираш в коя ситуация можеш да направиш крачка напред и кога крачка назад. Нашата най-важна задача е да съставим правителство с втория мандат, но това означава, че работата в парламента е много важна, преповтори тезата си от по-рано днес Петков.

Той обясни, че е оценил, че яркото политическо оцветяване намалява шансовете на правителството. Важно бе да предложим правителство, което да не е политически оцветено, за да може да се свърши работа, обясни той

Попитан дали не е редно да включат министри от ГЕРБ, бившият премиер отвърна: “Ние подмяна на нашите гласоподаватели няма да направим. Не мисля, че някои от нашите избиратели са ни давали мандат да подкрепим ГЕРБ.

Атентата срещу Гешев

Относно думите на Борисов, че взривът срещу Иван Гешев “няма да взриви правосъдната реформа”, Петков коментира:

“Аз съм сигурен, че 64 депутати ще гласуват за тази реформа. Що се отнася до взрива, аз не съм експерт но тази тема, надявам се, че службите ще си свършат работата.

Но е ужасно да чета в международните медии, че България е представена като Колумбия от 80-те. Унищожаваме репутацията, която имаме пред международните партньори”. “

Реформата в службите също трябва да се случи. Без нея няма да има Шенген.

Трябва да се направи пълен преглед на службите и да се направи така, че държавността да бъде водеща – преструктуриране, смяна на ръководни екипи и т.н.”, заяви още Кирил Петков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts