| | | |

Десислава Атанасова към ПП-ДБ: Не става с ултиматуми, искаме споделена отговорност

Нашето усилие в политиката е да градим мостове, не да рушим. Съвсем логично е да се стремим България да има стабилно и редовно правителство

Това, което чухме в пленарната зала от вътрешния министър около разследването на взрива пред колата на главния прокурор Иван Гешев, беше шокиращо.

До този момент всички изявления бяха в посока на това, че семейството на главния прокурор е присъствало или в автомобила, или наоколо, и децата и семейството му са били застрашени.

Това коментира в студиото на “Панорама” по БНТ председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

“Не стана никак приятно между институциите да има подобни недоразумения – нито заместникът на г-н Гешев да знае какво се е случило, а да е представил друго за действително, нито от вътрешното министерство да представят различна информация.

До този момент НСО пък изобщо няма информация.

Разчитам, че отговорните власти съвсем скоро ще кажат какво всъщност се е случило и по най-бързия начин ще бъдат разкрити извършителите на този акт”, каза Атанасова.

По отношение на политическите ходове, тя посочи, че продължават усилията за това България да има редовно и стабилно правителство.

“Не само, че сме натоварени с тази отговорност като първа политическа сила, но ясно ценим вота на българските граждани. А те недвусмислено на няколко поредни избора ни показаха не само на нас от ГЕРБ-СДС, а и на всички политически партии, че никой не е натоварен с доверието и не трябва да се чувства самодостатъчен.

Тя отчете като позитивен знак фактът, че политическите сили вече си говорят.

„Многократно заявявахме, че сме готови на компромиси и го показваме. Вотът на българските граждани е ясен – ГЕРБ-СДС е първа политическа сила. Започнахме преговори, изготвихме обща програма.

Очаквахме добронамерено отношение, принципност. По някои точки нямахме противоречия, по други не може да се стъпи като основа.

Кабинетът, който те бяха обявили дори не ни бе съобщен. Как можем да работим заедно при това положение?

Ако някой иска нашата подкрепа той трябва да си дава сметка, че ГЕРБ-СДС е първа политическа сила и трябва да се обсъжда какво е постижимо и какво не.

Оттук-нататък вариантите са няколко. Има партии, с които можем да говорим по приоритети и други, с които нямаме допирни точки“, обясни тя.

„Г-н Борисов заяви в нощта на изборите, че най-стабилно би било правителство с Продължаваме промяната и Демократична България. Ние обявихме с кого бихме управлявали в 49-ият Парламент и с кого не.

С ултиматумите, които ни се поставят от първия ден – подкрепа без участие в правителство, без да имаме претенции кой ще бъде министър, не става.

Ние държим да бъдат уважавани нашите избиратели, искаме и споделена отговорност. Пред нас има и други варианти, пред тях няма“, подчерта Десислава Атанасова.

„Тези разговори не са безцелни и безсмислени, искаме да споделим отговорността, защото българските граждани са ни натоварили с най-голямо доверие. Ние можем да носим отговорност.

Те отказват заедно да застанем зад еврозона, Шенген, инфлация. Ако държат да излъчим правителство от личности, то може да е с ограничен мандат“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС в НС.

Никой няма 121 мандата за мнозинство. И затова трябва да търси останалите политици, за да се градят мостове”, посочи Десислава Атанасова.

По думите ѝ, все още не е изчерпан шанса за кабинет, както и да се води диалог като крайната цел е България да има правителство.

Те очакваха да са първи, но ГЕРБ-СДС са първа политическа сила и на тези избори.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts