| | | | |

Ето как гласуваха в ЕП бългрските евродепутати за Истанбулската конвенция

Само шестима от общо 17 български евродепутати подкрепиха днес присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция за превенция и борба с насилието над жени.

За“ гласуваха Радан Кънев от ДБ и Европейската народна партия (ЕНП), тримата ни представители от ДПС и либералната група „Обнови Европа“, както и Сергей Станишев и Елена Йончева от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).

Против бе единствено Ангел Джамбазки от ВМРО и групата на Европейските консерватори и либерали (ЕКР).

Въздържаха се Асим Адемов, Александър Йорданов и Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП).

Във вота не участваха Андрей Ковачев, Ева Майдел и Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП), Петър Витанов, Цветелина Пенкова и Ивайло Христов (БСП/СиД) и Андрей Слабаков (ВМРО/ЕКР), съобщава “КлубZ”.

Вероятната причина цели 10 наши евродепутата да не подкрепят присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция е фактът, че у нас тя е обявена за противоконституционна.

Шест години, след като ЕС подписа Истанбулската конвенция, той все още не я е ратифицирал поради отказа на 6 страни членки, сред които и България.

Същевременно становището на Съда на Европейския съюз (СЕС) от 6 октомври 2021 г. потвърди, че ЕС може да ратифицира Истанбулската конвенция, без да има съгласието на всички държави членки.

Съдът установи, че подходящият обхват за присъединяването на ЕС, е убежището, съдебното сътрудничество по наказателно-правни въпроси и задълженията на институциите и публичната администрация на ЕС. В съответствие с това днес евродепутатите проведоха две отделни гласувания.

• По отношение на институциите и публичната администрация на ЕС – с 472 гласа “за”, 62 “против” и 73 “въздържал се”;

• По отношение на съдебното сътрудничество по наказателноправни въпроси, убежището и забраната за връщане – с 464 гласа “за”, 81 “против” и 45 “въздържал се”.

И в двата случая българските евродепутати са гласували по един и същи начин, става ясно от проверката на поименния вот.

Присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция не освобождава страните членки от задължението да я ратифицират сами, заявиха многократно членовете на ЕП,

Миналата седмица източници от Европейската комисия заявиха за медията, че България ще трябва да спазва Истанбулската конвенция, дори да не я е подписала, ако ЕС я ратифицира.

Предстои Истанбулската конвенция да бъде одобрена от страните членки (Съвета) на ЕС. Според решението на Съда това може да стане не с единодушие, а с квалифицирано мнозинство.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts