| | | | |

Радостин Василев изненада – обяви, че се отказва от депутатския си имунитет

Постъпила е декларация от депутата от “Продължаваме промяната – Демократична” Радостин Василев, с която дава съгласието си срещу него да продължи наказателно производство.

Това съобщи в началото на пленарното заседание председателят на Народното събрание Росен Желязков и посочи, че точка втора от дневния ред отпада.

Вчера Василев обяви, че няма да се откаже сам от имунитета си, но днес е внесъл това в деловодството на НС.

Прокуратурата иска имунитета на бившия спортен заради отправени заплахи към бившата му колежка от ИТН Христинка Иванова и опит за принуда тя да напусне групата в 47-ото НС.

Току що депозирах в деловодството на Народното събрание декларация за отказ от имунитета си като народен представител, заяви и Радостин Василев от трибуната на парламента.

Признавам, че никога не съм вярвал, че ще ми се наложи да правя нещо подобно, най-малкото защото през целия ми съзнателен живот и през работата ми като адвокат, народен представител, министър, винаги съм се борил и съм търсил спазването на закона и правилата”, заяви Радостин Василев от ПП-ДБ от парламентарната трибуна.

Той разказа, че е бил готов да си даде веднага имунитета, но от групата му направили опит да го разубедят, като определили действията на Гешев като опит за шантаж над един депутат. Но решил да даде пример.

Василев разказа, че се е запознал с всички документи и е убеден, че това е “един фарс, който цели да го пречупи”.

За мен е чест да бъда подлаган на репресии от прокуратурата на Гешев, тя вече се самоизяжда, заяви Василев. Готов съм да се жертвам, но дали всички вие сте готови, попита той.

Единственият начин до се справим е отстраняването на Гешев, заяви депутатът от ПП-ДБ. Той разказа защо е неудобен за всяка от партиите, цитирайки поименно хора от тях.

Убий глупака с мълчание, отвърна с народна поговорка Филип Станев от ИТН.

Припомняме, че Прокуратурата поиска имунитета на Василев заради подозрения за заплахи срещу бившия народен представител от “Има такъв народ” Христинка Иванова.

Възбуждането на наказателното преследване срещу депутат е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие.

Държавното обвинение съобщи, че в рамките на разследването срещу Василев са събрани доказателства, че на 13 юни 2022 г.

той е направил опит да принуди народния представител Христинка Иванова чрез заплашване, противно на убежденията и волята ѝ, да напусне парламентарната група на партия “Има такъв народ” в 47-ото Народно събрание, както и поста си на депутат. Разследването е започнало през юли.

По-рано Василев заяви, че няма да се откаже от имунитета си и се очакваше временна комисия в парламента да изяснява казуса. Сега такава няма да бъде направена.

В края на 47-то Народно събрание Радостин Василев, който дотогава беше министър на спорта от квотата на Слави Трифонов, реши да напусне партията.

Той беше избран за народен представител в 49-ия парламент от коалицията “Продължаваме промяната-Демократична България

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts