| | | | |

Катарзис: Зарков се отказа да иска главата на Иван Гешев

Правосъдният министър Крум Зарков се отказва да внася във ВСС искане за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

“Няма смисъл, защото излиза едно надиграване кой по-напред да го катурне”, заяви пред “24 часа” Зарков.

Той каза, че вече има внесено искане от част от прокурорската колегия във ВВС с конкретни обвинения към Гешев за тежко нарушение, с което процедурата по отстраняването му е отворена.

“Тя ще се развива и ще завърши в рамките на ВСС. Но както и да завърши тя, е важно да не се забравя, че проблемът с институцията “Главен прокурор” е системна и решение трябва да е системно, тоест законно.

И аз очаквам с нетърпение първото създаване по същество на правната комисия в парламента, където да се разгледа законът за отговорност и отчетност на главния прокурор”, допълни Зарков, който участва в Пловдив в конференция за домашното насилие.

По думите му проблемът е сериозен.

” Знаем напрежението, което жертвите изпитват и мислим, че безплатната адвокатска помощ, от която могат да се ползват, би била полезна да се предотвратят тежките жертви, които за съжаление броим седмица след седмица”, добави правосъдният министър.

В конференцията участват магистрати, адвокати и правозащитници.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts