| | | |

Нека не се бърза с отварянето на шампанското за новото правителство. То може и да не се състои

Правителство на ротационен принцип за 18 месеца с първи премиер Николай Денков и втори – Мария Габриел. Това са договорили лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС през уикенда.

Новината бе потвърдена с брифинг в парламента от самите Денков и Габриел днес следобед, пише “Флагман”.

Дали обаче е толкова сигурно съставянето на ротационен кабинет и наистина ли ще избегнем поредните бързи предсрочни избори?

През последния месец и половина станахме свидетели на множество обрати.

А от една седмица ситуацията е доста променена заради разкритията на главния прокурор Иван Гешев и скандалите на върха на прокуратурата и във Висшия съдебен съвет.

Преди седем дни изглеждаше почти сигурно, че ще има нова четворна коалиция – между ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН. Пресконференцията на Гешев миналия понеделник обаче, изглежда, издърпа БСП от играта и така новото политическо съдружие се разпадна, преди да се е състояло.

След това ГЕРБ, ДПС и ИТН изненадващо продължиха преговорите, като създаваха впечатление, че те непременно ще излъчат експертно правителство.

Макар че нямаха достатъчно народни представители за мнозинство, партиите на Борисов, Доган и Трифонов внушаваха увереност, сякаш имаха втори план за привличане на депутати от другите парламентарни групи.

Това обаче приключи внезапно в неделя следобед, когато се оказа, че лидерът на ГЕРБ задкулисно е преговарял и се е разбрал с колегите си от ПП-ДБ Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов за кабинет с втория мандат.

И макар че уж е постигнато съгласие за ротационно правителство, това не бива да се приема за много сигурно по няколко причини.

На първо място, пропукване може да дойде откъм коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Договорката на лидерите с Борисов има сериозен риск да предизвика разнобой в партиите.

По неофициална информация, например, тежък спор е имало в рамките на „Продължаваме промяната“.

Ръководството на ПП дори първоначално отхвърлило ротационния кабинет, но след дълго убеждаване от страна на Кирил Петков бил постигнат обрат.

Не по-малко драматична се очаква да е ситуацията при „Демократична България“, която е коалиция в коалицията и се състои от три партии – „ДА България“, ДСБ и „Зелено движение“.

Там се очаква яростна съпротива, тъй като в момента Борисов изглежда в много отслабена позиция на фона на разкритията откъм прокуратурата.

Договорка с него точно сега изглежда като сериозно отстъпление, граничещо с предателство спрямо електората на ДБ и ПП.

Бойко Борисов коментира смирено, че ГЕРБ са отстъпили. Но това може и да е просто роля. Всъщност, няма да е учудващо, ако се окаже, че жертвата, която ПП-ДБ правят, е много по-голяма.

Към момента има много въпросителни и няма гаранция, че всичко няма да се срути в предстоящите дни.

Първо, не е ясно чии ще са министрите. Ще има ли квоти? ГЕРБ ще разполагат ли със зам.-министри, с областни управители и т.н.

ПП-ДБ бяха заявили, че няма да допуснат участие на партията на Борисов във властта.

А кой ще управлява МВР? Това е много важно в контекста на предстоящите местни избори наесен.

Разнобой има и по отношение на ярките партийни лица. ПП настояват такива да има, а ДБ са на обратното мнение.

А когато Мария Габриел стане премиер, ще има ли смяна на министрите?

Т.е. все още е налице сериозна неяснота какви компромиси са направени.

Не е изключено да се стигне до тежки спорове и до разкол в рамките на ПП-ДБ, което в крайна сметка да предотврати сформирането на общо управление с ГЕРБ.

Няма да е учудващо и ако Бойко Борисов отново се изметне. Ами ако Гешев му поиска имунитета и лидерът на ГЕРБ бъде арестуван в следващите дни? Тогава ситуацията ще придобие съвсем други измерения.

Така че нека не се бърза с отварянето на шампанското за новото правителство. То може и да не се състои.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts