| | | |

Предозиране! ГЕРБ да вземе позиция дали ще стои до фризера, или ще поеме отговорно поведение

Президентът Румен Радев се опитва да наложи диктатура в страната

Г-н Денков е в постоянен контакт с г-жа Габриел. Ситуацията се развива много динамично. Очакваме всеки момент ГЕРБ да заемат позиция и да кажат дали ще седят до фризера или ще имат отговорно поведение към българските граждани.

Това каза пред Нова телевизия Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ (ПП) по повод замразяването на преговорите за съставяне на правителство от страна на ГЕРБ.

„Контакт има. Очакваме след връчването на мандата подновяване на разговорите“, обясни той.

Не бих се съгласил с тезата, че позициите на ПП-ДБ са отслабени след записа.

Всъщност информацията и обратната връзка от нашите симпантизанти и от хората извън партията е, че този разговор, който изтече, показва едни нормални демократични процеси.

Тук е важно кой как преговаря и каква отговорност поема, коментира той.

Всички стъпки, които се очакваха от ПП, бяха направени и то още преди да бъде връчен втория мандат.

Сега очакваме от ГЕРБ да поемат своята отговорност и да кажат дали ще работят в посока, която се очаква от тях и техните заявки – за правителство, интеграция в ЕС или ще отиваме в посока, която променя цивилизационния избор на България и Европа, посочи той.

Имаме седем дни. В момента очакваме да продължат разговорите. Нашата позиция е ясна.

Естествено, ситуацията се промени, но и в нея двете коалиции трябва да са готови да намерят решения, защото за всички избиратели на двете партии е ясно, че точно в тази ситуация единственото решение за България е стабилно редовно правителство, което да извади страната от политическата криза, посочи Гюров.

„Този разговор, който изтече, показва едни много нормални демократични процеси“, каза той по повод изтеклия запис от заседание на Националния съвет на ПП.

„Разговорите щяха да продължат в един момент. Тук е важно кой как преговаря“, посочи той.

„В момента очакваме да видим откъде ще продължат разговорите и каква позиция ще отстояват ГЕРБ.

Нашата позиция е ясна. Представили сме нашите аргументи, искаме да чуем техните аргументи. В тази ситуация и двете страни трябва да са готови да намерят решение“, заяви Гюров.

По думите на народния представител ситуацията се е променила драматично, но и двете страни трябва да намерят решение.

Гюров допълни, че топката е в ръцете на ГЕРБ и от ПП-ДБ очакват обаждане, за да бъдат подновени преговорите за редовно правителство.

„Ние сме готови на всичко необходимо и сме показали, че имаме достатъчно политическа смелост да взимаме правилните решения за страната”, категоричен беше депутатът от редиците на „Продължаваме Промяната – Демократична България”.

„За всички е ясно, че с това поведение на прокуратурата, на президентството, единственото решение е редовно управление, което да извади България от политическата криза“, допълни той.

„Много ясно се вижда, че г-н Радев загуби своя образ на обединител, на лидер на нацията, на този, който помага на обществото да вземе правилното решение. Той си позволи много неочаквано да вкара личния интерес и той да стане видим за всички“, заяви Гюров по повод безпрецедентното връчване на втория мандат от страна на Радев на ПП-ДБ.

„Действията на президента показват, че неговият интерес не е във формирането на стабилно прав, а в запазване на своята еднолична власт, в това извънконституционно състояние на страната. Това, което много хора виждаха, сега стана явно“, смята той.

Депутатът изрази съмнение в законосъобразността на думите на държавния глава, че сформирането на кабинет с мандат на ПП-ДБ би било нецелесъобразно.

„Президентът показа на всички какво е неговото отношение към Конституцията на страната, която изведнъж му отесня”, допълни Андрей Гюров.

„Не е негова задача да казва дали е целесъобразно или не формирането на правителство с еди-кой си мандат. Аз мисля, че това е една голяма победа“, посочи той, добавяйки, че по този начин всички задкулисни процеси са излезли наяве за всички.

„Крадецът вика дръжте крадеца. Назначенията на службите, на държавната администрация, в последните 2 години се случват еднолично от г-н Радев през неговото служебно правителство.

Това е изнасилване на Конституцията във формата, в който тя предвижда има баланс на силите“, заяви депутатът от ПП.

Той обясни, че след създаването на “Продължаваме промяната” е имало очаквания, че партията ще изпълнява политическите идеи на Радев, но това така и не е станало.

“От самото начало “Продължаваме промяната” не беше с президента. Проблемът настъпи, когато президентът разбра, че “Продължаваме промяната не е с него”, уточни Гюров.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts