| | | | |

Как и защо Борисов пак ги победи и ги спаси от самите тях

Хайде сега да се опитаме да помислим година и половина напред – когато договореният досега мандат на кабинета Денков-Габриел изтече.

Дотогава могат да станат много неща – вътрешни и външни, които да съкратят или да удължат живота му. Но е ясно, че колкото и да продължи той, след него ще има избори.

И тогава? Това пита в свой коментар журналистът Веселин Желев.

снимка Архив

ГЕРБ-СДС ще се яви на тях с кредита на конструктивна сила, помогнала България да бъде изведена от политическата безизходица.

Коалицията на Бойко Борисов просто ще продължи досегашната си линия, която победи. Тя дава на избирателя това, което той най-много обича – предвидимост и стабилност.

Какво ще правят ПП-ДБ обаче?

И те ще споделят част от кредита, който носи национално отговорният компромис.

Но върху какво ще базират следващата си кампания, след като Борисов извади досегашните ѝ зъби?

Каква е причината им да съществуват, ако вече едва ли някой ще им повярва, че са дошли да го свалят от власт и да го вкарат в затвора? От днес те управляват заедно с досегашния си главен враг.

Впрочем, не е сигурно в каква роля ще бъде тогава Борисов. Може да остане лидер на ГЕРБ, може да реши, че е дошло време да се оттегли и да повери партията на някого от заместниците си.

Не бива да изключваме и да има проблеми в с реформираното (да се надяваме) правосъдие. В България, който не е имал такива, не е никакъв политик.

Вроден недъг на ПП и донякъде на ДБ е, че те са партии на отрицанието. Липсата на враг ги обезсмисля.

Те, за разлика от ГЕРБ-СДС, нямат досие от видими и осезаеми неща, които са направили (били те спорни магистрали и газопроводи, спортни зали, градинки и чешмички и пр.).

Затова пък имат досие от неуспехи, неизпълнени обещания, криволици (първо съюз с БСП и президента, после – с ГЕРБ-СДС).

Не могат да се похвалят убедително и че те са довели до все още очакваното предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

Макар да упражниха натиск за това, неговият стол се разклати, едва когато Борисов и ДПС решиха, че това им е по-изгодно. Но то не беше единственият сценарий.

На фона на “Възраждане” не всички забелязават, че ПП-ДБ дълго се държаха като класически популисти – черпеха подкрепата си от това, че деляха българите на добри и лоши и обещаваха да бъдат безкомпромисни с лошите.

Но накрая направиха компромис с “лошите” и сега управляват с тях напук на тържествените си обещания.

Как да обяснят, че санкционираният по “Магнитски” корпулентен символ на българската олигархия ще поправя българската конституция.

Да, те не гласуваха за него, но не можаха и да го спрат и той получава тази роля при тяхното правителство, като част от техния компромис. Всичко това им отнема двигателя на подкрепата. Ще им трябва гений на пиара, за да им изобрети нов.

Борисов ги победи с класически прийом на бойните изкуства – бъди гъвкав като върбова клонка. Огъни се временно пред нападащия те, за да се приближи той до тебе и да го удариш от упор.

Който се дърви пред външен натиск става нестабилен, който е гъвкав, стимулира атакуващия сам да изгуби равновесие.

Те изгубиха равновесието си.

ГЕРБ-СДС великодушно им подадоха ръка, за да не паднат в мелачката на нови предсрочни избори. Самият Кирил Петков признава в “оня запис”, че на тях “ножицата” между първата и втората политическа сила би се отворила рязко в полза на първата.

Да, с правителството Денков-Габриел евроатлантизмът, т.е. модерна България, победи.

Бойко Борисов обаче също победи – за разлика от новите му партньори, които се спасиха от безизходицата, в която се вкараха сами с досегашните си грешки.

Предполагам, че и занапред ролята на младши партньори на ГЕРБ-СДС би била най-успешна за тях. Иначе ще “продължават промяната” само във Фейсбук и Туитър.

Възразяват ми, че ПП-ДБ са получили повече кресла в новото правителство (включително за техни политически лица и за близки до тях експерти).

Засега това означава, че са получили повече отговорности, повече трудна и мръсна работа, а следователно – и рискове да грешат и управляваните да ги мразят в края на мандата.

Управлението в криза износва (питайте Иван Костов). И познайте кой след мандата ще отиде в по-добра форма на изборите.

П.П.: Сега ще ме засипят с клетви, че съм “гербер”.

Не е вярно, но не възразявам. На фона на ПП-ДБ това звучи като комплимент.

Източник: jelev.info

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts