| | | |

Денков издаде какво го е уверил финансиста от “световна величина” Асен Василев и зарадва всички пенсионери с тези новини

Много е трудно, защото първото искане за оставка дойде 4 минути след клетвата на правителството ни.

Нека припомним какво щяхме да правим сега, ако не бяхме избрали този кабинет – ще се готвим за избори, ще се чудим как ще организираме бюджета, как ще гарантираме пенсии, заплати…

“На базата на това, което виждаме в момента като разчетени разходи в бюджета, Асен Василев ме увери, че ще успее да запази всички социални плащания, няма да има увеличаване на данъците и ще представи бюджет в рамките на до 3% дефицит.

Допълнително ще има някои плащания, които са свързани с нови политики, и въпреки това дефицитът ще бъде в рамките на до 3%”.

Това зави пред БНР министър-председателят Николай Денков.

Той уточни, че финансовият министър е заявил, че са осигурени средствата и от 1-ви юли ще бъдат увеличени пенсиите с 12%.

“Трябва да се разграничат политическите атаки от експертната същина”, категоричен беше премиерът и подчерта, че хазната на държавата не е празна.

По думите му в капиталовите разходи ще има по-малко разходване на средства, защото няма достатъчно проектна готовност, и тези разходи ще бъдат по-малко от заложените в бюджета, внесен от служебното правителство.

В седмицата на клетвата на кабинета “Денков-Габриел” той обясни, че трудностите сплотяват и изрази увереност във всеки от министрите, като подчерта, че сега въпросът е всички те да заработят като един отбор.

По повод изказването на лидера на проруската партия “Възраждане” Костадин Костадинов, че 14 министри били лично посочени от американското посолство, премиерът отговори:

“Това са министри, които аз съм предложил, гласувани са от парламента, така че това са министрите на България, а не на нечие посолство.

“Има политически сили, “Възраждане” е най-ярката сред тях, които действат на принципа “Колкото по-зле за държавата, толкова по-добре за ръководството на партията”, а дали е добре за хората, не ги интересува”, коментира премиерът.

По думите му те са специалисти в своите области, а в момента кабинетът е в процес на окомплектоване на екипите на ведомствата.

“Компромиси по отношение на министрите не е имало”, подчерта премиерът.

“Предишният път Спецов успя да осигури 7 милиарда лева повече от планираното в бюджета. Сега отново очакваме да затегне контрола, да спре течовете и да увеличи приходите в хазната. Именно затова атаките към него от различни бизнес интереси ще продължават”, каза Денков по повод повторното му назначение за шеф на НАП.

Освен това, срещу г-н Спецов беше направена проверка, която завърши със заключението, че при него проблем няма.

Сега има много активен главен прокурор, ако искат пак да направят проверка, ако кажат, че има проблем, ще обсъждаме. Но тогава проверката завърши със заключение, че при него няма проблем.

Ако г-н Спецов не покаже резултати, каквито са очакваните от него, ще се търси по-добър специалист”.

“За да бъде назначен определен заместник-министър трябва да се предложи от министъра и ние с Мария Габриел да го одобрим. Търсим стабилност на екипите”, подчерта премиерът по повод назначенията на т.нар. втори ешалон във властта.

Относно действията на служебното правителство в деня на клетвата на новоизбрания редовен кабинет, когато премиерът Донев освободи всички свои заместник-министри, новият министър-председател каза:

“Не си спомням да е правено такова освобождаване на заместник-министри. Това беше откровен опита за саботаж на работата на правителството ни.

Когато имаме служебно правителство, то по дефиниция не е политическо – този акт беше един от поредицата враждебни към нас.

Ще го подмина съвсем спокойно, защото част от тези заместник-министри ние ще ги назначим, но това пречи на работата ни. Не беше случайно действие”, коментира още Денков.

Премиерът посочи, че именно поради това ще са необходими още дни, в които новите министри да се ориентират с актуалната ситуация в отделните ведомства и намекна за пропуски:

“Наред с похвалите за служебното правителство, вече излязоха различни обезпокоителни информации за похарчени стотици милиони левове, които са рискови. Засега получавам информации, че в министерството на земеделието има забавяния”, обясни акад. Денков.

Денков припомни, че оставката на кабинета е била поискана на четвъртата минута след полагането на клетвата в парламента.

“Докато аз съм министър-председател няма да се изпращат български войски в Украйна и няма да има такова обсъждане в правителството. Не вярвайте на слухове!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts